Edelman Trust Barometar za 2022.: Biznis kao institucija od najvećeg poverenja

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Edelman Trust Barometar za 2022.: Biznis kao institucija od najvećeg poverenja

  Biznis drži svoju poziciju institucije od najvećeg poverenja, pokazali su rezultati Edelman Trust Barometra za 2022. godinu, najpoznatijeg globalnog istraživanja o poverenju građana. Među posmatranim  institucijama, poverenje u kompanije (61%) na prvom je mestu ispred nevladinih organizacija (59%), vlada (52%) i medija (50%).

  Edelman Trust Barometar za 2022. pokazao je da je vidljiv pad poverenja u demokratije.

  Inače, kompanija Edelman u saradnji s vodećom regionalnom agencijom 404 predstavila je rezultate istraživanja o poverenju građana u institucije, prenose biznis portali.

  Šta je pokazalo istraživanje?

  Edelmanovo istraživanje provedeno je krajem prošle godine na više od 36.000 ispitanika u 28 zemalja sveta u obliku 30.minutnog online intervjua, a ovogodišnje izdanje otkrilo je začarani krug nepoverenja koji preti stabilnosti društva.

  Primera radi, vidljiv je pad poverenja u demokratije pa tako svojim vladama veruje tek 50 % Francuza, 46 % Nemaca, 44 % Britanaca i 43 % Amerikanaca. Štaviše, nijedna razvijena zemlja ne veruje da će njima ili njihovim porodicama biti bolje u narednih pet godina.

  biznis, posao, ilustracija, Pixabay

  biznis, posao, ilustracija, Pixabay

  Građani žele da upravo kompanije popune tu prazninu i preuzmu veću ulogu u klimatskim promenama, ekonomskoj nejednakosti, prekvalifikaciji radne snage i rešavanju rasne nepravde.

  “Biznis kao stabilizujuća snaga”

  Istraživanje je pokazalo da gotovo 6 od 10 zaposlenih očekuje da će njihov izvršni direktor zauzeti stav o društvenim pitanjima, dok 64% investitora želi da podrži kompanije usklađene s njihovim vrednostima.

  Biznis sada mora biti stabilizujuća snaga koja pruža konkretne aktivnosti i rezultate oko najkritičnijih društvenih pitanja. Društveno vodjstvo sada je postala temeljna funkcija poslovanja“, poručio je Richard Edelman, izvršni direktor Edelmana.

  Edelman Trust Barometar je najpoznatije globalno istraživanje o poverenju građana koje već 22 godine zaredom provodi jedna od najvećih globalnih komunikacionih kompanija Edelman.

  Svetski barometar služi kako bi dao uvid u razinu poverenja ljudi u institucije, što je posebno relevantno nastavno na razdoblje pandemije COVID-19 te sve širih rasprava po pitanjima ljudskim pravima, ekonomskih problema i političkih (ne)stabilnosti.

   

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE