Telekom IZGUBIO spor od 80 mil. EUR od United Grupe

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Telekom IZGUBIO spor od 80 mil. EUR od United Grupe

  Prvostepeni sud u Beogradu u potpunosti je odbio višemilionski odštetni zahtev kompanije Telekom Srbija za naknadu štete za navodnu nepoštenu tržišnu utakmicu koji je državni telekomunikacioni operator podneo protiv kompanija United Grupa i SBB, kao i televizije N1 i portala nova.rs.

  Ovom sudskom odlukom Privrednog suda u Beogradu sprečen je pokušaj Telekoma Srbija da utiče na uređivačku politiku nezavisnih medija N1 i nova.rs i onemogućen je zahtev da prestanu izveštavanje o aktivnostima državne kompanije Telekom, kako bi građani otežano dolazili do informacija od javnog interesa, tvrde iz United Group.

  SBB

  Telekom Srbija je na sudu zahtevao nesvakidašnjih 80 miliona evra odštete, tvrdeći da mediji N1 i nova.rs plasiraju lažne informacije i krše novinarski kodeks u izveštavanju o kompaniji Telekom Srbija.

  Međutim, Privredni sud u Beogradu je tužbeni zahtev odbio kao neosnovan, te odbacio zahtev Telekoma Srbija da se utvrdi da je medijsko izveštavanje o ovom preduzeću u državnom vlasništvu predstavljalo akt nelojalne konkurencije.

  “Telekom Srbija je kroz uopštene zahteve, kao i nepotkrepljeni visoki iznos navodne štete, pokušao da izdejstvuje prestanak izveštavanja o  Telekomu i uklanjanje tekstova koji im nisu odgovarali, odnosno da utiče na uređivačku politiku nezavisnih medija”, navodi se u saoštenju kompanije United Grupa.

  Sud je u prvom stepenu odgovorio na pokušaje Telekoma, te zaključio da nije bilo nikakvih radnji nelojalne konkurencije od strane kompanija koje posluju u okviru United Grupe.

  Telekom Srbija (Beta)

  Povod tužbe nezadovoljstvo izveštavanjem

  Podsećaju da je konkretni povod za tužbu predstavljalo nezadovoljstvo kompanije Telekom Srbija izveštavanjem medija N1 i nova.rs u periodu od juna do avgusta 2020. godine, koji su se ticali istraživanja isplativosti akvizicija Telekom Srbija nad desetinom kablovskih operatora u Srbiji tokom 2018. i 2019. godine, tekstova nekadašnje članice Saveta za borbu protiv korupcije Jelisavete Vasilić o načinu poslovanja Telekoma, kao i izveštavanja o pitanjima opravdanosti određenih poslovnih poteza poput kupovine sportskih prava, generalne profitabilnosti Telekoma Srbija i transparentnost poslovanja.

  Zbog neosnovane tužbe Telekom Srbija, će, u slučaju da drugostepeni sud potvrdi presudu, platiti samo na ime sudskih troškova najmanje tri miliona dinara.

  SBB logo

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo/YouTube Scrn/ Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE