Dve sestre, dve države i jedan biznis: Kako je nastao sladoled koji se voli u Srbiji i Austriji?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dve sestre, dve države i jedan biznis: Kako je nastao sladoled koji se voli u Srbiji i Austriji?

    Poznati „Kolibri Eismanufaktur”- najbolji austrijski sladoled od prošlog leta stigao je u Srbiju i uveliko postao prepoznat kao brend kako među najmlađim tako i starijim mušterijama, među kojima je dosta i stranaca.

    Na veliku sreću i radost ljubitelja ove poslastice radnja sa sladoledima smeštena je na samom početku Dositejeve ulice u centru Beograda.

    Ušuškani ambijent namenjen za uživanje u neobičnim ukusima i ovog leta mamio je prolaznike vitrinama sa najrazličitijim ukusima i aromama, kako mlečnim tako i voćnim, ali i potpuno neobičnim kombinacijama poput koprive, zove, ruzmarina sa pinjolama, limeta mint, pistaćima, zatim, tu su i mango, malina, kruška…

    Za vegane su takođe pripremljeni posebni ukusi, kao i za one koji vole sladoled ali bez šećera.

    Uz sve to se može isprobati i specijalni kornet od spelte, a od danas u ovoj radnji u Beogradu svi posetioci moći će da uživaju u novim ukusima i isprobaju i belgijske vafle sa specijalnim domaćim prelivima.

    Sladoled u kornetu Kolibri

    Sladoled u kornetu Kolibri

    Austrijski sladoled u Beogradu: Neobičan preduzetnički poduhvat dve sestre

    Na ovaj neobičan preduzetnički poduhvat odlučile su se dve sestre -Katarina Ranković i Bojana Miladinović.

    Katarina godinama vodi ovaj brend u Austriji koji je napravljen po recepturi staroj više od 30 godina i koji je proglašen najboljim sladoledom Austrije u julu 2021. godine. U Austriji postoji osam, a u Švajcarskoj jedna radnja sa ovim sladoledima.

    Na nagovor svoje sestre na ovakav poduhvat u Beogradu prošlog leta odlučila se Bojana Miladinović.

    Katarina i Bojana

    Katarina i Bojana

    Za BIZLife priča o počecima navodeći da budući da “Kolibri Eismanufaktur” pravi handcrafted sladolede od najkvalitetnijih sirovina, najbolje čokolade i prirodnih sastojaka samim tim bio je veliki izazov ispratiti taj kvalitet i trend.

    Ista receptura i kvalitet kao glavni izazov

    “Svaki detalj na sladoledu je izabran pažljivo i sa pravom merom. Nastojim da u saradnji i po savetima svoje sestre radim posvećeno svakom ukusu i detaljima na isti način i po identičnoj recepturi kao u Austriji”, kaže Bojana, predstavnica “Kolibrija” za Srbiju.

    Kaže da su joj najbolje potvrde da je na pravom putu komentari Austrijanaca koji su probali sladoled u srpskoj prestonici i rekli da su oduševljeni.

    Za ljubitelje torti pripremaju i ledene dekoracije, odnosno sladoled torte koje se rade po želji mušterija, i nisu deo svakodnevne ponude, ali se mogu naručiti tokom cele godine.

    Sladoled torta

    Sladoled torta

    Govoreći o izazovima, kaže da je sada u vreme kada su vladale nestašice pojedinih namirnica poput mleka i šećera bio problem nabaviti veće količine koje su im bile potrebne, budući da su im za baze za sladoled potrebne velike količine mleka u prahu što je bilo dosta komplikovano naći.

    Ipak, uspeli su da to prevaziđu i nađu namirnice  i tako zadrže kvalitet i recepturu.

    Od novinarke do preduzetnice

    Bojana je studirala političke nauke i bavila se dugo novinarstvom, potom i marketingom i ovo joj je prvi preduzetnički poduhvat.

    “U početku mi je bio izazov pre svega vođenje firme, zaposlenih, nisam znala ništa o tome dok je sestra to godinama radila i kao neko ko je po zvanju profesor ima neverovatan dar i sluh za biznis i njeni saveti i podrška su mi dosta značili. Ipak, moj prethodni posao u novinarstvu dao mi je dosta inspiracije i širine što se tiče kontakata i poznanstava i jer sam dosta putovala i sretala mnoge ljude”, priča naša sagovornica.

    Tako se rodila ideja da otvore radnju i na Zlatiboru gde su uspostavili dobru saradnju sa uzgajivačima, ali i tamošnjom mlekarom.

    Sladoled, ukusi

    Sladoled, ukusi

    Sladoled isti, ali procedure i biznis uslovi?

    Kada je reč o tome koliko se uslovi za ovakav posao razlikuju ovde i Austriji ona kaže da je iz priča svoje sestre zaključila da su u Srbiji kontrole intenzivnije kao i striktnije insistiranje na poštovanju, pre svega HASAP standarda.

    Ističe i da je uvoz nekih sirovina koje su im potrebne dosta komplikovaniji.

    Na pitanje kako sebe i razvoj brenda “Kolibri” vidi u narednom periodu Bojana kaže da bi volela da otvore još radnji kako u Beogradu tako i Novom Sadu odakle imaju dosta mušterija, zatim širenje ketering ponude, kao i da se njihovi proizvodi nađu i u drugim radnjama.

    “Kolibri Eismanufaktur uvek želi da pravi nova poznanstva, da stvara nove ideje i da odgovara na razne izazove. Uvek smo raspoloženi za svaki vid saradnje. Tako da ako neko želi da naše sladolede ili torte  ima u svom restoranu, hotelu ili kafiću iili na nekoj vašoj svečanosti, proslavi, festivalu zadovoljstvo nam je da se upustimo u taj poduhvat i širimo saradnju”, naglasila je Bojana.

    Srbija izvezla 30.000 tona sladoleda 2021: U Veliku Britaniju VIŠE nego u BiH

    Izvor: BIZLife/Jelena Andrić

    Foto: Kolibri Eismanufaktur

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE