Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Država će zaposliti još 160 poreskih policajaca

  Vlada je utvrdila mere za suzbijanje sive ekonomije u 2018. godini koje predviđaju i zapošljavanje 160 poreskih policajaca, ali i specijalizaciju 50 sudija za vođenje sporova u ovoj oblasti, saznaje Blic.

  To znači da će država dodatno pojačati kontrolne mehanizme kako bi se smanjilo nelegalno poslovanje zbog kojeg Srbija dnevno gubi osam miliona evra.

  Tako stoji u zaključku Vlade o sprovođenju akcionog plana za suzbijanje sive ekonomije, kojim bi njeno učešće u BDP trebalo smanjiti sa prošlogodišnjih 30,1 na 26,7 odsto. Da bi se ovako visok cilj realizovao mora da se reorganizuje mreža Poreske uprave, ali i da se sve institucije koje imaju kontrolnu funkciju povežu u jedinstven sistem.

  Izvor Blica iz Nemanjine 11 tvrdi da je pojačavanje sveukupnog nadzora nad tokovima sive ekonomije nužnost jer u protivnom rezultati postignuti u fiskalnoj konsolidaciji mogu da budu dovedeni u pitanje.

  U prvom kvartalu naredne godine trebalo bi da se uposli 160 poreskih policajaca, a za pedesetak već zaposlenih biće organizovana posebna obuka. Naime, jačanje kadrovskih kapaciteta Poreske uprave je ključ za otkrivanje nelegalnog poslovanja jer se pokazalo da su efekti zapošljavanje 100 inspektora ove godine veliki.

  Procenjuje se da će se njihovim angažovanjem do kraja godine siva ekonomija smanjiti za dva odsto u odnosu na 2016. Drugim rečima, državi se to višestruko isplatilo, a novac za novo zapošljavanje će biti projektovan budžetom za 2018, objašnjava sagovornik Blica.

  On dodaje da je analizom Koordinacionog tela utvrđeno da samo jačanje poreske policije nije dovoljno. Poreski policajci nemaju adekvatnu podršku u sudovima jer specifičnost ovih krivičnih dela traži specijalizaciju sudija.

  Praksa je pokazala da nedovoljno poznavanje ove oblasti produžava krivične procese. Zato je kao posebna mera utvrđena edukacija 50 sudija specijalizovanih za procese iz sive ekonomije. Drugim rečima, Vlada ima nameru da se ovim mehanizmima ozbiljno uhvati u koštac sa rak-ranom srpske ekonomije.

  Ali, pored represivnih mera, predviđene su i podsticajne koje će znatno rasteretiti privredu, kao što je smanjenje parafiskalnih nameta, ali i poreska oslobađanja u prvoj godini poslovanja kako bi se povećao broj subjekta u legalnim vodama. Država stvara ambijent za legalno poslovanje i zato će ono nelegalno drastično kažnjavati, kaže isti izvor.

  U Vladi niko nije hteo da komentariše ovasaznanja, samo je rečeno da je donet zaključak kojim su definisane mere za suzbijanje sive ekonomije. Ipak, u Koordinacionom telu je potvrđeno da će se pojačati kadrovski kapaciteti.

  Izvor: Blic

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • jasna

   A smanjenje poreza i doprinosa i raznih taksi, naknada...sve to opterećuje privredu i nikako da se oporavi. Kada bi političari bili privrednici, drugačije bi odlučivali. Sve je ovo jednostrano i kratkog veka, zatim stalne izmene propisa koje stvaraju nesigurnost i za domaće i strane privrednike.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE