Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dr Šekler o novom soju koronavirusa: Dobra vest, omikron liči na prehladu

  Virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler rekao je da su pojavu novog soja korona virusa pratile panične vesti da postoji mogućnost da bude i gore, ali da ovog puta ipak nije tako.

  Glavni simptomi kod omikrona su zamor, znojenje, bol u grlu, nema kašlja, nema curenja nosa, nema upale pluća, temperature kratko traju, liči na kratkotrajnu prehladu.

  Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog specijalističkog instituta Kraljevo, rekao je za RTS da nema informacije da je omikron soj izolovan u Srbiji.

  Odgovarajući na pitanje šta smo do sada saznali, da li je pojava novog mutiranog soja Kovida 19 dobra ili loša vest za čovečanstvo, Šekler ističe da se ovaj put desilo da je situacija ipak bolja.

  Liči na običnu prehladu

  „Ovaj put se desilo da bude bolje, mnogo je bolje i to je možda korak koji je virus trebalo da napravi u procesu prilagođavanja nama, da će se pandemija završiti nekom vrstom sporazuma, primirja između nas i virusa. Ipak, svako treba da uradi deo posla, da se zaštitimo, da preduzimamo mere, da pratimo uputstva stručnih ljudi, a virus da postane manje virulentan, da izaziva lakše kliničke znake“, kaže Šekler.

  Pominje se da je omikron preuzeo deo genetskog materijala drugog virusa, onog koji izaziva običnu prehladu.

  Lakše se prenosi, ali teška stanja ređa

  Govoreći o tome da li novi soj može da izazove teška stanja, posebno kod osetljivih osoba, dr Šekler kaže da nisu završena ispitivanja, ali da on sluša mišljenja lekara iz Južnoafričke Republike jer oni najbolje znaju situaciju, u prvim su redovima na liniji fronta.

  „Iako je ovaj virus duplo prenosiviji od delte, ono što otuda stiže, ono što se vidi u bolnicama je da je potpora za kiseonikom potrebna kod malo ljudi, primeri vrlo jasno upućuju u kom pravcu stvari idu“, ukazuje Šekler.

  Podvlači da kod više od 75 odsto ljudi koji su hospitalizovani ne treba kiseonička potpora.

  Kod delta varijante skoro kod svakog ko je hospitalizovan određivan je protok kiseonika, samo je pitanje bilo koliko je pala saturacija, objasnio je on.

  Glavni simptomi kod omikrona

  Glavni simptomi kod novog soja su zamor, znojenje, bol u grlu, nema kašlja, nema curenja nosa, nema upale pluća, temperature kratko traju, liči na kratkotrajnu prehladu, a glavni klinički znak je stravičan zamor, kao da je auto prešao preko obolelih i to traje nekoliko dana.

  Prosečno zadržanje pacijenata u bolnici u poslednje tri nedelje je 2,8 dana, a prethodni prosek je bio devet dana u Južnoj Africi, izneo je podatak Šekler.

  Koliko štite vakcine protiv omikrona

  „S obizom na ovako optimistične vesti iz države u kojoj se pojavio omikron, bilo bi idealno da se organizuje let avionom za ljude koji su pozitivni na omikron pa da ih pustimo po Srbiji. Čini mi se da su to tako blage slike i da ćemo sa ubedljivo najmanjim posledicama uspeti da se prokužimo“, našalio se Šekler.

  Dr Šekler kaže da se još ne zna da li će novi soj uspeti da se probije među Evropljanima, koji su prosečno vakcinisani blizu 70 odsto, a imaju stariju populaciju.

  Južna Afrika ima najmlađu populaciju, što je možda uzrok da se novi soj ponaša baš tako, ukazuje Šekler.

  Oni su mlađi, 25 odsto populacije je potpuno zaštićeno, a mnogo obolelih je nevakcinisano.

  Vakcine su verovatno delotvorne, ali ne kao kod ranijih sojeva, rekao je Šekler i dodao da mala studija pokazuje da na 12 uzoraka krvi, Fajzerova vakcina slabija za 20 do 40 puta.

  “I dalje ostaje ćelijski imunitet. Vakcine će delovati, ali ne kao dosad“, zaključio je Šekler.

  Izvor: RTS

  Foto: Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE