Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  pks

  Dogovoren slobodan promet osnovnih namirnica u okviru Otvorenog Balkana

  U okviru Otvorenog Balkana dogovoren je slobodan promet namirnica, odnosno neće biti zabrane prometa brašna, šećera, ulja i ostalih osnovnih namirnica, izjavio je danas Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

  To će biti potvrđeno sporazumom koji je u pripremi i biće potpisan u Beogradu u septembru, najavio je Čadež gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS.

  Kako će ići promet osnovnih životnih namirnica

  „U radnim grupama smo razgovarali o sporazumima o bezbednisti hrane, energetike, ali i za pomoć u hitnim situacijama i zajedničkim radnim dozvolama. Taj sporazum se sada izrađuje i biće potpisan u Beogradu u septembru. Sporazumom definišemo da u okviru ‘Otvorenog Balkana’ neće biti nikakvih zabrana prometa brašna, šećera, ulja i osnovnih namirnica. Jedan sporaum koji će okvirno definisati spremnost da između sebe imamo uvek slobodan protok ovih roba“, rekao je Čadež.

  Albanska strana je, dodaje, dovela kupce i razgovarali „su sa nama kako da formiramo bolje i konkurentnije cene“.

  „Ne morate da kupujete šećer iz Nemačke kada možete da dobijete povoljniji šećer u Albaniji iz Srbije. To će ohrabriti i privednike da prave dugoročnije ugovore“, naglasio je Čadež.

  Namirnice, Pixabay

  Namirnice, Pixabay

  Stabilna snabedvenost domaćeg tržišta

  Ukazuje da je stabilno snabdeveno domaće tržište osnovnim životnim namirnicama, da izazov predstavlja proizvodnja i cena svinjetine, ali da se razgovara sa partnerima u vladi da se i taj problem reši i da proizvođači ne budu na gubitku.

  „Imali smo razgovore u poslednja dva meseca sa Vladom Srbije oko šećera. Ima ga dovoljno i ostalih životnih namirnica. Malo veći sada izazov je svinjsko meso. Kukuruz jeste skuplji, pa proizvođači gledaju kako da ograniče proizvodnju da ne bi poslovali sa gubicima“, navodi Čadež.

  Predlog je, napominje, da se cena živog mesa definiše prema ceni kukuruza, u faktoru osam prema jedan.

  Namirnice

  Namirnice

  „Predlažemo Vladi da se ukinu maksimalne cene i da se ograniči cena marže u maloprodaji da ne bi došlo do špekulacija. Ograničenja se uvode kao vid hitne mere da bi se zaštitio potrošač i da bi se u tom nekom periodu koji nije dugačak videlo kako da se reše problemi“, kazao je Čadež.

  Dodaje da se ukidaju sve takse i dažbine koje su do sada važile za uvoz ili izvoz poljoprivrednih ili prehrambenih proizvoda. „Sve takse su navedene, biće potpisano u Tirani, što će dodatno da olakša trgovinu i omogući povoljniju cenu“, navodi predsednik PKS-a.

  Ne očekuje se radikalno povećanje cene struje

  Govoreći o ceni struje, Čadež ističe da će očigledno doći do poskupljenja ovog energenta.

  „Za sada, kada je industrija u pitanju mislim da do kraja avgusta važi cena za privredu od 75 evra po megavat času. Čini mi se da će tu morati da dođe do korekcije. Ne možete da očekujete da EPS funkcioniše kako treba, a da imate cenu koja je nerealno niska. Ne očekujemo neko radikalno povećanje cena. Očekujem da sa Vladom Srbije dođe do dogovora“, kaže Čadež.

  cene struje

  Struja, brojilo

  Za sada, dodaje, funkcioniše transport ka i iz Ruske federacije, kao i Ukrajine i Belorusije, ali teško.

  „Prevoz je više od dva puta skuplji nego što je bio, teže se ljudi odlučuju da voze do tamo. Uvoz i izvoz funkcionišu, veoma otežano. Problemi su veliki kada je u pitanju dostavljanje robe tamo“, zaključio je Čadež.

  „Otvoreni Balkan najbolji regionalni projekat u poslednjih 30 godina“

  Izvor: BIZLIfe, RTS

  Foto: Pixabay, PKS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE