Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dodik blokirao trgovinski sporazum sa Velikom Britanijom

  Milorad Dodik kao član Predsedništva Bosne i Hercegovine blokirao je odobravanje trgovinskog sporazuma sa Velikom Britanijom i aktivirao entitetski interes pod obrazloženjem da predmetni sporazum šteti BiH.

  Reč je o sporazumu koji su potpisale već četiri zemlje Zapadnog Balkana. Sada jedino BiH zbog Dodika problematizuje dogovaranje partnerstva, saradnje i trgovačke aktivnosti sa Velikom Britanijom s obzirom da zbog izlaska Britanije iz Evropske unije BiH nema nikakav sporazum koji će bilateralno urediti te odnose, piše portal Klix..

  Ideju za poseban bilateralni sporazum inicirala je Velika Britanija i dostavila nacrt ugovora koji se u najvećoj meri zasniva na većini postavki kakve se nalaze i u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

  Identičan tekst koji je dostavila BiH, Velika Britanija je dostavila i svim zemljama Zapadnog Balkana. Do sada su četiri države potpisale taj sporazum, uključujući i Srbiju. Sporazum nije potpisan sa BiH i Crnom Gorom, s tim što Crna Gora ulazi u završnu fazu pregovora.

  Velika Britanija je o ovim sporazumima obavestila i Evropsku uniju, naglašavajući da će se zasnivati na svim postulatima koje sadrži i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, te EU nije imala nikakve primedbe.

  Međutim, Dodik je celi proces preusmerio na parlament Republike Srpske. Tako će sada Narodna skupština RS raspravljati o ovom sporazumu i na poziv Dodika moguće odbiti potpisivanje.

  Ako se zna kakva je procedura, onda je jasno da će BiH dugo čekati na potpisivanje trgovinskog ugovora s Britanijom, zbog čega će ispaštati bh. privreda, a najviše izvoznici, piše portal Klix.

  BiH je u 2021. godini u Veliku Britaniju izvezla roba u vrednosti od 91 milion KM. U istom periodu BiH je iz Velike Britanije uvezla robu u vrednosti od 72 miliona KM.

  Izvor: Klix

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE