Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dobro za zdravlje i turizam: Crna Gora pred legalizacijom marihuane?

  Poslanici crnogorskog parlamenta uskoro će raspravljati o tome da li da se legalizuju proizvodnja marihuane i njeno stavljanje u promet.

  Više od 6.000 građana potpisalo je peticiju za legalizaciju marihuane i uputilo je Skupštini Crne Gore da njeni poslanici odluče hoće li se ona legalno proizvoditi i prodavati u veledrogerijama.

  Predstavnik nevladine organizacije „Legalizuj.me“ Nikola Banović kaže da se peticijom u parlamentu zahteva da se „dekriminalizuje kanabis i reguliše tržište“.

  „Predlog je da punoletni građani, koji su registrovani u kanabis klubu, mogu da priušte mesečno do 40 grama marihuane. Građani će moći da gaje u domaćinstvima do četiri biljke, a konzumacija će biti dozvoljena kod kuće. Pored toga, predlog je da konzumacija bude dozvoljena na određenim turističkim destinacijama i u kanabis klubovima“, objasnio je Banović.

  Kaže da im je ideja da „pospeše domaću proizvodnju“, kao i da po „preporuci doktora građani mogu da kupe kanabis i druge njegove derivate u apotekama“.

  „Doktor će odlučivati koliko kome da propiše marihuane. Reklamiranje kanabisa će biti zabranjeno na državnoj televiziji, bilbordima i radiju“, navodi on, ali se ne kaže da će reklamiranje biti zabranjeno na privatnim televizijama, portalima i radio-stanicama.

  Zanimljivo je da potpisnici ove peticije kao jedan od razloga za legalizaciju marihuane navode da će ona „kao resurs biti nacionalizovana, kako bi se izbegao monopol na tržištu i podstakli samozapošljavanje i domaća proizvodnja“.

  „Ovim potezima želimo da preuzmemo najveći udeo tržišta narkoticima, više od 75 odsto i fiskalno ga regulišemo, olakšamo nadležnima borbu protiv organizovanog kriminala i omogućimo novi priliv novca u budžet države“, poručuje Banović.

  Marihuana – za bolje zdravlje i turističku sezonu

  On veruje da bi nacionalizacijom ovog „resursa“ bio povećan životni standard, turistička sezona bi bila produžena, a pacijentima s teškim oboljenjima bilo bi omogućeno lečenje „prirodnom alternativom“.

  „Naš sledeći korak je da pregovaramo s poslanicima koji bi bili voljni da iznesu naš predlog izmene zakona, što nam je sada već Ustavom zagarantovano pravo, pa ćemo u skupštini obrazložiti predlog“, poručio je Banović.

  Dodao je da je na severu „plodno tlo u okolini Plava, gde bi se mogla uzgajati jako kvalitetna marihuana i u industrijske i u medicinske svrhe“.

  Hoće li se u Crnoj Gori pušiti marihuana odlučiće poslanici. Već sada nemali broj građana veruje da će to biti prilika za nezakonito bogaćenje nemalog broja trgovaca opojnim supstancama i da će od tog posla biti mala korist za ekonomiju i sve siromašnije stanovništvo.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE