Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Do kraja zime NEMA POSKUPLJENJA gasa

  Državna sekretarka u Ministarstvu energetike Jovanka Atanacković izjavila je da je cena gasa u Srbiji garantovana i da nisu planirana poskupljenja do kraja sledeće zimske sezone.

  „Građani mogu da računaju da će imati dovoljno energenata i da smo na zimu mirni. Mi imamo garantovanu cenu gasa i ona se neće menjati. Nije u planu da se menja do kraja zimske sezone“, rekla je Atanacković za televiziju Insajder.

  Povodom dogovora koji su u telefonskom razgovoru postigli predsednici Srbije i Rusije Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, na osnovu koga će biti potpisan novi trogodišnji ugovor o kupovini gasa, čija će cena za kubni metar koštati i 10 do 12 puta manje nego u Evropi, Atanacković je ocenila da je to „izuzetno povoljan aranžman za Srbiju“.

  gas

  Gas (Pixabay)

  Ona je istakla i da će osim ugovora, na osnovu koga bi iz Rusije trebalo da se nabavlja 2,2 milijarde kubnih metara gasa, od tri milijarde koliko joj je na godišnjem nivou potrebno, Srbija morati da kupi dodatnih 800 miliona kubnih metara gasa po tržišnoj ceni kako bi zadovoljila svoje potrebe.

  „Ono što je sigurno je da će cena tih dodatnih 800 miliona kubnih metara gasa biti veća nego ova koja je ugovorna i da će biti po tržišnim principima. Mi o tome možemo da razgovaramo s Rusijom, ali i sa drugim dobavljačima. Nismo ograničeni u tom smislu“, dodala je ona.

  Diversifikacija jako važna

  Atanacković je rekla da je „jako važno“ da se radi na diversifikaciji izvora energenata, odnosno da država ne zavisi od jednog izvora, a da je Srbija zbog toga pokrenula više projekata.

  Podsetila je da je u Grčkoj je već zakupljen deo kapaciteta na LNG terminalu, a uskoro se završava i interkonekcija sa Bugarskom, što će, prema njenim rečima, omogućiti nabavku gasa iz drugih izvora, kao što je onaj iz Azerbejdžana.

  Struja mora da poskupi

  Na pitanje da li će eventualno poskupeti cena struje za građane, Atanacković je odgovorila da se mora razgovarati o tom pitanju, ali da će do poskupljenja doći u trenutku kada „za građane to bude moguće“ kako se ne bi odrazilo na životni standard.

  Na pitanje da li će u Srbiji biti dovoljno električne energije, Atanacković je odgovorila da u ovom trenutku niko ne razmišlja o restrikcijama i da će i po tom pitanju građani moći da budu mirni sledeće zime.

  Moratorijum na izgradnju nuklearnih postrojenja

  Na pitanje koliko je realno da se u Srbiji počne na radu sa nuklearnim izvorima energije, Atanacković je odgovorila da su za tu saradnju zainteresovane ruske, američke i britanske kompanije, ali je podsetila da je u Srbiji još od 1989. na snazi moratorijum na izgradnju nuklearnih postrojenja.

  Atanacković je rekla da su se „od tada do danas stvari drastično promenile kada su u pitanju tehnologije“, kao i da je „vreme da razgovaramo o ukidanju moratorijuma i o izgradnji nuklearnih elektrana“, preneo je Insajder na linku.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE