Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Savetnik za energetiku u PKS: Cena gasa oko 350 $ za 1.000 kubika

  Kolika će biti cena gasa za Srbiju posle 31. maja, kada ističe aktuelni sporazum o isporukama ruskog gasa.

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom dogovorio da za Srbiju cena gasa bude povoljna.

  Vučić je nakon jučerašnjeg telefonskog razgovora sa Putinom oko novog ugovora za isporuku gasa, jer šestomesečni ističe 31. maja, dogovorio da će se cena obračunavati samo na osnovu naftne formule, odnosno na osnovu cene nafte, što znači da se neće uključivati cena gasa na berzi za koju se očekuje da u zimskom periodu poraste i preko 3.500 dolara za 1.000 kubnih metra.

  Savetnik za energetiku u Privrednoj komori Srbije (PKS) Ljubinko Savić objasnio je da to znači da je Srbija dobila sasvim dobru ponudu za cenu gasa koja će se okvirno kretati od 340 do 350 dolara za 1.000 kubnih metara.

  „To je sasvim dobra okvirna cena, a konačna će zavisiti od ukupne količine i dinamike isporuke jer postoji disbalans u potrošnji zimi i leti“, rekao je Savić za Betu.

  Savić je istakao da naftnu formulu svi u Evropi rado priželjkuju.

  Savić je rekao da je godišnja potrošnja gasa u Srbiji oko tri milijarde kubnih metara i da od te količine toplane i toplane-elektrane potroše oko 49 odsto, a industrija oko 26 odsto.

  Domaćinstva u Srbiji, prema njegovim rečima, troše oko 13 odsto, tržni centri i ostale komercijalne delatnosti oko deset odsto i poljoprivreda i saobraćaj oko dva odsto.

  Šta su dogovorili predsednici Srbije i Rusije?

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom dogovorio da za Srbiju cena gasa bude povoljna.

  Prema rečima Vučića, sa Putinom je načelno dogovorena trogodišnja isporuka gasa od 2,2 milijarde kubnih metara, a da je je Srbiji potrebno dodatnih još oko 800 miliona kubnih metara, jer se potrošnja zbog razvoja industrije, povećala.

  Oko količina isporuke razgovaraće se, kako je rekao, sa direktorom Gasproma Aleksejom Borisovičem Milerom. Srbija je poslednjih šest meseci gas plaćala 270 dolara za 1.000 kubnih metara.

   

  Vučić najavljuje sigurnu zimu: Sa Putinom dogovorena „veoma povoljna cena gasa“

   

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE