Direktor LinkedIna: Ova 3 trenda oblikovaće budućnost rada

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Direktor LinkedIna: Ova 3 trenda oblikovaće budućnost rada

  Na konferenciji u Nešvilu, direktor LinkedIna Džef Viner (Jeff Weiner) podelio je sa publikom svoje viđenje na najvažnije trendove koji utiču na globalno tržište rada.

  Postoje tri glavne teme koje je bitno pomenuti,“ rekao je Viner, a prenosi se u članku na platformi Business.linkedin.com, „To su veštačka inteligencija i automatizacija, jaz među veštinama i uspon nezavisnog rada.

  Evo dubljeg pogleda na svaku od ovih stavki:

  1.Veštačka inteligencija i automatizacija

  Mnogi veruju da veštačka inteligencija ima mogućnost da automatizuje milione poslova – ali, jednog dana. Ali, Viner je otkrio drugu statistiku: Koristeći samo tehnologiju koja postoji danas, više od 50 odsto aktivnosti u privredi SAD-a podložno je automatizaciji.
  Naravno ova brojka će samo rasti vremenom. Proizvodnja, usluge vezane za hranu, robna industrija… grane su koje su najpodložnije promenama, smatra Viner.

  2. Jaz u veštinama i potražnji

  U Americi, statistike kažu sledeće: Ima preko 6 miliona nepopunjenih radnih mesta, i 7.1 miliona ljudi koji su nezaposleni.
  Glavni razlog: Jaz u veštinama i potražnji. Industrija se menja, a samim tim i potreba za radnim mestima. Tako na primer, sve je više automobila u koje je ugrađen složeni softver, pa je tako potražnja za softverskim inženjerima velika.
  Ali, da li ima dovoljno obrazovanih i dobrih softverskih inženjera? To je pitanje.

  3. Nezavisni zaposleni – frilenseri

  Treći veliki trend jeste uspon nezavisnih radnika, odnosno frilensera. Samo u Americi ima preko 60 miliona nezavisnih radnika, a taj broj nastavlja da raste.

  Prema Vineru razlozi su sledeći:

  Milenijalsi stupaju na globalno tržište rada: Njima je autonomija bitna, kao i samostalno upravljanje vremenom i nezavisnost.

  Rast online tržišta: Većina radi uz pomoć interneta i računara. A kada radite preko interneta, možete da radite sa bilo koje tačke na planeti. Zašto onda sedeti u kancelariji od 9 do 5?

  Smanjivanje troškova: Kompanijama je jeftinije da naprave ugovor o autorskom delu na primer, nego ugovor o radu na neodređeno vreme. Ne moraju da obezbeđuju opremu i kancelarije, što takođe smanjuje troškove.

  S druge strane, frilenseri rade za nekoliko kompanija odjednom. „Verujemo da je ovo nepovratni trend,“ zaključuje Viner.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Youtube/Printscreen

  Piše: N.V.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE