Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Savet za dobro pisanje i tajna uspeha dobitnika Nobelove nagrade za književnost

  Čak i pod najboljim okolnostima, pisanje je veoma težak zadatak. Zahteva dobru koncentraciju, kao i dosta mašte i eksperimentisanja. Zato, kada britanski književnik Kazuo Išiguro, dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost, “zapne” oko neke knjige, on i njegova žena kuju plan.

  Posvećuje četiri nedelje samo pisanju. Ničemu drugom. A njegova žena Lorna? Ona se brine o svemu ostalom.

  U tekstu koji je napisao za “The Guardian” 2014. godine, Išiguro objašnjava kako je “podela” kućnih poslova u njegovom domu, bila ključna u kreiranju knjige “Ostaci dana”, koja je ovenčana Bukerovom nagradom:

  “Ja bih, tokom perioda od četiri nedelje, nemilosrdno očistio svoj notes sa obavezama i nastavio sa nečim što smo misteriozno nazvali “sudar”. Tokom sudara, ne bih radio ništa osim pisanja od 9 ujutru do pola 11 uveče, od ponedeljka do subote. Imao bih sat vremena slobodno za ručak, i dva za večeru. Ne bih pogledao, a kamoli odgovorio, ni na jedan mejl, a u mojoj blizini nema telefona. Niko nam ne bi dolazio u kuću. Lorna bi, uprkos svom gustom rasporedu, tokom tog perioda završavala i moj deo koji se tiče kućnih poslova i kuvanja. Na ovaj način, kao što smo i planirali, ja bih završavao više posla, ali i ne samo to. Dostigao bih mentalno stanje u kome bi mi moj fiktivan svet bio mnogo stvarniji od onog realnog.”

  Išiguro nije jedini pisac koji se oslanjao na ženu kako bi mogao u potpunosti da se fokusira na posao.

  Poznato je da žena Lava Tolstoja, Sofija, prepisivala sve njegove knjige da bi pravila kopije, uređivala rukopise, u isto vreme dok je podizala 13-oro dece i vodila domaćinstvo i finansije.

  I žena Vladimira Nabokova, Vera, bila je na sebe preuzela velike poslove. Spremala je svom mužu obroke, vozila ga je, otvarala je njegovu poštu i odgovarala na pisma. Bila je njegova čitateljka, agent, sekretarica, arhivatorka, prevodilac, muza, asistent, vozač, pa čak i bodigard (nosila je pištolj u svojoj torbi)…

  Izgleda da tajna uspeha mnogih pisaca leži u požrtvovanosti njihovih žena. I ne samo književnika. Podsetimo se govora glumca Rajana Goslinga, na dodeli nagrade Zlatni globus:

  [preporucene_vesti ids=“255576″]

   

  Izvor: BIZLife/Atlantic/Guardian

  Foto: Youtube/Printscreen

  Piše: N. Veljković

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE