Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako dosada može da vas učini briljantnim

  U svetu gde je zabava udaljena samo klik od vas, stalno ste povezani i nikada vam nije dosadno. Uvek postoji neka aplikacija koju treba probati, uvek ima neka vest koju treba pogledati ili neki novi post koji treba lajkovati… Ipak, u novoj knjizi „Bored and Brilliant“ autorke Manuš (Manoush) Zomorodi govori se o tome kako smo izgubili ključne momente za kreativnost, razmišljanje i napredak, a sve zahvaljujući tome što nismo dozvolili svom umu prostor i vreme van tehnologija.

  Zomorodi u svojoj knjizi piše kako nam je potrebna monotonija da bismo bili sjajni. Ona koristi sopstveni život kao primer – za najbolje projekte izrodile su se ideje kada je imala najviše vremena da joj misli slobodno lutaju. U njenom slučaju to je bio period posle porođaja. Pričajući sa neuronaučnicima, Zomorodi je naučila da postoji naučni razlog zašto je njen mozak najkreativniji kada joj je dosadno. Kada radimo automatizovane zadatke, nešto po navici, naš mozak se uključuje na „autopilot“ mod, a moždane sinapse počinju da se razgranavaju na nove načine.

  Ona je i na konferenciji TED govorila o tome: „Naučila sam da kada radimo neke zadatke po navici, tada povezujemo različite ideje, rešavamo neke od začkoljica koje su nas najviše mučile, i radimo nešto što se zove „autobiografsko planiranje“. Tada se osvrćemo na svoj život, razmišljamo o važnim trenucima, postavljamo ciljeve i planiramo šta bi trebalo da preduzmemo kako bismo došli do njih.

  Ali u našem, savremenom svetu, nemamo vremena za „sređivanje sopstvenih misli“; tu je još jedan mejl koji treba napisati, i još sastanaka, i još zadataka, i još postova koje treba pregledati…

  Dosada je mesto na kome se najbolje ideje rađaju…

  To je pokazao i eksperiment. Naime, od dve grupe učesnika, ona grupa koja 15 minuta nije imala ništa da radi, bolje je sprovela eksperiment od one koja je pre eksperimenta imala da pozavršava neke manje-više nebitne zadatke.

  Veoma omražena dosada, povezivala se sa lenjim umom. Ipak, ti trenuci osame mogu da budu osnova za uspostavljanje novih veza u našem mozgu – a jedna od tih novih veza može da bude čak početak sjajne nove ideje.

  [preporucene_vesti ids=“227082″]

  Pogledajte ceo TED govor:

  Izvor: BIZLife/The Ladders

  Foto: Pixabay

  Piše: N.V.

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE