Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  kamatnu stopu

  Dinar JOŠ SKUPLJI: NBS povećala referentnu kamatnu stopu na 2,75%

  Referentna kamatna stopa povećana je za 25 baznih poena na nivo od 2,75 odsto, odlučio je Izvršni odbor Narodne banke Srbije na današnjoj sednici. Istovremeno, stopa na kreditne olakšice iznosi 3,75 odsto, a stopa na depozitne olakšice 1,75 odsto.

   Podsetimo, referentna kamatna stopa je ključna kamatna stopa prema kojoj se ravnaju ostale kamatne stope na dinare u Srbiji.

  Kako navodi NBS, odlukom odbora očuvan je kontinuitet u aktuelnom procesu zaoštravanja monetarnih uslova. Umerenijim povećanjem referentne kamatne stope nego prethodnih meseci, Narodna banka Srbije nastavlja da reaguje na inflatorne pritiske. Pritom uzima u obzir očekivane efekte dosadašnjeg povećanja restriktivnosti monetarne politike i istovremeno vodi računa o važnosti kontinuiteta privrednog rasta.

  Izvršni odbor ostavlja prostor da i u narednom periodu, po potrebi, i u zavisnosti od kretanja u domaćem i međunarodnom okruženju, reaguje dodatnim pooštravanjem monetarne politike. Ne isključuje mogućnost da, pored povećanja osnovnih kamatnih stopa, kao mere opšteg karaktera, Narodna banka Srbije razmotri i dodatne direktnije mere, kojima bi se ciljano reagovalo na inflatorne pritiske, navode na sajtu NBS.

  Referentna kamatna stopa, novac

  Referentna kamatna stopa, novac (Pixabay)

  Izvršni odbor NBS ocenio da će globalna inflacija rasti

  Donoseći odluku o daljem pooštravanju monetarnih uslova, Izvršni odbor je pre svega imao u vidu da su troškovni pritisci na globalnom nivou i dalje visoki po osnovu svetskih cena energenata, primarnih poljoprivrednih proizvoda i industrijskih sirovina, kao i produžavanja otežanog funkcionisanja međunarodnih lanaca snabdevanja. Po tom osnovu, kako navodi NBS, globalna inflacija će još neko vreme da nastavi da se kreće uzlaznom putanjom.

  Izvršni odbor je procenio da je potrebno dodatno pooštriti monetarne uslove na domaćem tržištu povećanjem referentne kamatne stope kako bi se ograničili sekundarni efekti na inflaciona očekivanja i obezbedilo da se inflacija u Srbiji od avgusta nađe na opadajućoj putanji. Ograničavanju efekata prelivanja rasta uvoznih cena na domaće cene Narodna banka Srbije u znatnoj meri doprinosi i održavanjem relativne stabilnosti kursa dinara prema evru.

  Prema oceni Izvršnog odbora, inflacija bi u drugoj polovini naredne godine trebalo da se vrati u granice cilja Narodne banke Srbije (3 ± 1,5odsto), čemu će doprineti efekti dosadašnjeg zaoštravanja monetarnih uslova.

  Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 11. avgusta.

  Računica direktora RZS: Smirivanje inflacije u Srbiji pre nego u zemljama EU

  Izvor: NBS/BIZLife

  Foto: BIZLife, Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE