Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Inflacija ne popušta, berza se boji oštrijih monetarnih mera

  Kraj protekle sedmice nam je doneo „hladan tuš“ u vidu loših makroekonomskih podataka što je bilo dovoljno da berza opet izgubi „tlo pod nogama“ oslabivši preko 5 procenata prošle nedelje.

  Naime, rast inflacije u USA i jako loš potrošački sentiment su bili inicijalne kapisle za oštar pad.

  Inflacija je tokom maja skočila za 8,6% u odnosu na godinu ranije, nastavljajući svoj rast uprkos otpočinjanju restriktivne monetarne politike od strane FED-a. Indeks potrošačkih cena je u maju bio veći gotovo 1 procenat u odnosu na april, izvestio je američki Biro za statstiku.

  Bazna inflacija, koja isključuje iz svog obračuna cene hrane i energije, je porasla +0,6% u maju i došla na +6% u odnosu na godinu ranije.

  Šta je najviše poskupelo?

  Najviše su porasle cene rente, troškovi održavanja kuće, benzin i hrana.

  Ovakvi podaci o rastu cena su najveći još od decembra 1981 godine a oktobra prošle godine indeks potrošačkih cena nemože da se spusti ispod kote od 6 odsto.

  Šta nam govore ovakvi podaci?

  Govore nam da FED ozbiljno kasni u sprovođenju svoje restriktivne politike i da će borba sa cenama biti žešća nego što smo mislili. Tržište u ovoj situaciji predviđa da bi FED mogao još oštrije povećati kamatne stope pa bi ključna stopa do kraja godine mogla biti u zoni od čak 3-3,25% prema mišljenju nekih analitičara.

  Vest o jako lošem stanju potrošačkog sentimenta je samo dodatno uverila ulagače da je stanje ekonomije prilično slabo.

  Univerzitet u Mičigenu je početkom juna napravio istraživanje koje je pokazalo da je raspoloženje među potrošačima rekordno nisko, odnosno najniže otkad se prati ovaj parametar unazad 70 godina!

  Koliko je potrošač uplašen zbog inflacije?

  Ovaj podatak samo govori koliko je potrošač, kao glavni pokretač ekonomskog motora, uplašen zbog rastuće inflacije.

  S političkog aspekta, ovo nikako nije dobra situacija za demokrate u SAD-u koje u novembru ove godine čekaju mid-term izbori i vrlo verovatno snažan pad podrške.

  Početak ove radne sedmice nam donosi nastavak loših vesti – BDP Velike Britanije je neočekivano oslabio u aprilu izgubivši 0,3% nakon što je takođe oslabio 0,1% u martu. Ekonomisiti okupljeni oko agencije Reuters su predviđali skok od 0,1% u aprilu u odnosu na mart.

  Kad pogledamo sve zajedno, jasno je da je perspektiva globalnog rasta prilično slaba jer je inflacija istisnula diskrecionu potrošnju domaćinstava širom sveta i naterala centralne banke da sinhronizovano i oštro krenu u podizanje kamatanih stopa koje dodatno guše agregatnu tražnju produbljujući recesionu spiralu.

  Tehnički, indeks S&P 500 se nalazi na vrlo važnom nivou od oko 3.800 poena i ukoliko ga ovonedeljne vesti nateraju da probije navedeni nivo, otvoren mu je put ka nižem tergetu od oko 3.200 poena.

  A ove nedelje ćemo imati vrlo burne događaje

  Naime, u utorak nam stižu podaci o ekonomskom sentimentu u Nemačkoj gde se očekuje da tamošnji vodeći institut ZEW saopšti da je pokazatelj ekonomske aktivnosti malo ojačao sa -34,3 na – 27,5 poena.  Inače, zadnja 3 meseca je navedeni pokazatelj u dubokom minusu i tek polako pokazuje znake oporavka. Podsećanja radi, ZEW institut svakog meseca pravi anketu sa 350 vodećih institucionalnih investitora i analitičara  ocenjujući njihov sentiment po pitanju ekonomskih kretanja u zemlji. Pozitivne vrednosti označavaju optimizam dok negativne karakterišu preovlađujući pesimizam među anketiranima.

  U sredu nam je na repertoaru buran dan gde imamo objavu podataka o majskom rastu maloprodaje u SAD-u, govor predsednice ECB-a Lagard gde će se osluškivati njen tonalitet po pitanju tempa dizanja kamatnih stopa koje je najavljeno prošle sedmice ali i podatke o industrijskoj proizvodnji u Kini gde se očekuje blagi oporavak sa -2,9% na -0,7%.

  Centralna tema dana

  Centralna tema dana će svakako biti FED sastanak i odluka o novom dizanju kamatnih stopa. Očekivano je da će centralna banka podići stope za +0,5% na 1,5% ali, u ovakvim uslovima divljanja cena, uvek ostavljamo mogućnost za iznenađenje. Posle odluke o kamatama, oko 20:30h po našem vremenu sledi konferencija za štampu gde će se ući u detalje odluke što bi moglo da unese tada jaku volatilnost na tržišta.

  U četvrtak ćemo videti da li se nastavlja nedeljni pad dozvola za gradnju u SAD-u što nam je vrlo važan indikator aktivnosti u građevinskom sektoru ali i opštoj ekonomiji.

  Sveži podaci o jačini majske inflacije

  U petak stižu sveži podaci o jačini majske inflacije u Evropi gde analitičari pretpostavljaju da će se zadržati na rekordnih 8,1% (godišnje).

  Na geopolitčkom polju i dalje vrlo pažljivo gledamo konflikt u Ukrajini gde u eventualnom dogovoru ili bar primirju vidimo  jedinu mogućnost koja bi mogla bar privremeno ohladiti globalnu inflaciju i naterati centrane bankare da malo ublaže svoje restriktivne namere. Opet naglašavamo da bi berze u takvom raspletu događaja mogle dobiti snažan relaksirajući skok.

  Rusko zauzimanje grada Sievierodonetsk je pri kraju i time bi bila zaokružena teritorija Donbasa što je jedan od ciljeva ruske intervencije. Iako se na momente čini da se šalju diplomatske strelice za mirovne razgovore, za sada se ne čini da bi moglo biti neke konkretne realizacije po ovom pitanju.

  Legenda američke diplomatije Henry Kissinger je u vikend intervjuu za britanski The Times ponovio svoje viđenje sa nedavno održanog samita u Davosu gde je izjavio da Ukrajina treba da se pomiri sa izgubljenim teritorijama i da bi pregovori Rusije i Ukrajine trebali da počnu najkasnije za dva meseca kako sukob ne bi ušao u fazu iz koje nema povrtaka. Takođe, on je naglasio i da je podeljenost u američkom društvu sada veća nego što je to bilo prilikom rata u Vijetnamu i da je potreban hitan konsenzus kako bi se prevazišle podele i kako bi se u budućnosti mogle donositi važne odluke za zemlju.

  „Ulazimo u veoma težak period“

  Po pitanju odnosa Kine i SAD-a Kissinger misli da su te dve zemlje i dalje suprostavljene jedna s drugoj „kao takmičari ali obe sile imaju obavezu da spreče katastrofalni sudar“. Zaključak intervjua je bio vrlo pesimističan „Ulazimo u veoma težak period“.

  Ulagači bi ove nedelje trebali da budu veoma oprezni u smislu kontrole rizika. Imajući u vidu da prognoziramo veliku volatilnost na tržištima, ona sa sobom nosi i mogućnost velikih  investicionih prilika posebno za srednoročne i dnevne trgovce.

  Iskoristi sve šanse koje ti berza pruža i otvori trgovački račun kod licenciranog brokera #1 TradeWin24.  Izbor sigurnog partnera za investiranje je jedan od najvažnijih uslova za uspeh na berzi.

  Na Berzanskoj akademiji ćeš naučiti kako da budeš uspešan i profitabilan investitor! Uštedećeš sebi vreme i novac koje investitori obično gube ukoliko nemaju adekvatno obrazovanje iz ove oblasti.

  Siguran broker i dobra edukacija su pola uspeha na berzi. Mislite o tome!

  Izvor: BIZLife

  Foto: TradeWin24

  Piše: Miroslav Radaković, Tradewin24

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE