Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  iPay

  Više ne radi iPay u Srbiji, NBS mu oduzela dozvolu

  Narodna banka Srbije (NBS) oduzela je dozvolu za izdavanje elektronskog novca, kojom je obuhvaćeno i pružanje platnih usluga, instituciji elektronskog novca „iPay“.

  Rešenje o oduzimanju dozvole koje je potpisala guvernerka Jorgovanka Tabaković doneto je na jučerašnjoj sednici Izvršnog odbora Narodne banke Srbije.

  „Oduzima se dozvola za izdavanje elektronskog novca, kojom je obuhvaćeno i pružanje platnih usluga, instituciji elektronskog novca ‘iPay See d.o.o. Beograd-Čukarica’ izdata Rešenjem IO NBS br. 78 od 13. oktobra 2016. godine“, navodi se u odluci NBS-a.

  Dozvola je prestala da važi juče.

  „Nakon prestanka važenja dozvole, Privredno društvo ne može da zaključuje nove pravne poslove koji se odnose na izdavanje elektronskog novca i pružanje platnih usluga iz te dozvole, niti može da izdaje elektronski novac ili da omogućava plaćanja elektronskim novcem, prihvatanje elektronskog novca ili prenos elektronskog novca, na osnovu prethodno zaključenih ugovora o izdavanju ili prihvatanju elektronskog novca, ili da prima platne naloge, odnosno omogućava iniciranje i prihvatanje platnih transakcija po osnovu platnih kartica, na osnovu prethodno zaključenih ugovora o pružanju platnih usluga“, navela je Narodna banka Srbije.

  Šta to znači za građane?

  Nakon prestanka važenja dozvole, a radi zaštite korisnika platnih usluga i imalaca elektronskog novca, ovo privredno društvo je dužno da omogući imaocima elektronskog novca da izvrše celokupni otkup preostalog novca i da imaocima prenese novčana sredstva u visini nominalne vrednosti otkupljenog novca, kao i da u pogledu platnih usluga izvrši platne transakcije koje su inicirane zaključno sa danom donošenja ovog rešenja, navodi se.

  Korisnici iPay juče su dobili i mejl u kojem ih obaveštavaju da obustavljaju dalje pružanje usluga.

  „Obaveštavamo Vas da smo dužni da obustavimo dalje pružanje usluga, a prema nalogu NBS i Rešenju o oduzimanju licence od 7. jula ove godine. Potvrđujemo da će se transakcije inicirane do 7. jula 2022. godine realizovati, kao i da će vas stručne službe institucije informisati o daljem postupanju“, naveo je iPay, piše Nova.

  U mejlu iPay poručuje korisnicima koji imaju elektronski novac da im se jave radi otkupa tog novca, a obrada zahteva i isplata vršiće se najkasnije u roku od 15 dana od prijema zahteva.

  Podsetimo, ovo je kompanija kojojoj je Narodna banka Srbije dala prvu dozvolu za izdavanje elektronskog novca.

  Kompaniji iz Beograda prva dozvola za izdavanje elektronskog novca

  Izvor: BIZLife/Beta

  Foto: Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE