Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Digitalni nomad

  Digitalni nomad savetuje kako da započnete karijeru u inostranstvu

  Život i karijera su Kamil Murao odveli širom sveta: poreklom je iz Brazila, a živela je u Peruu, Meksiku, Portugalu i Španiji.

  Ona radi kao globalni lider za mobilnost u Deel-u, kompaniji za ljudske resurse i plate, gde razvija i proširuje poslovanje u 43 zemlje i šire.

  Njena nomadska karijera bi mogla da zainteresuje mnoge ljude koji traže posao. Oni uočavajući hladnije tržište zapošljavanja proširuju svoju potragu u inostranstvu.

  Broj američkih radnika koje su angažovale međunarodne kompanije porastao je za 62 odsto prošle godine, prema globalnom izveštaju o zapošljavanju kompanije Deel. Pre svega se sele u Portugal, Španiju i Veliku Britaniju, gde mnogi iseljenici kažu da su veoma zadovoljni svojim ličnim, finansijskim, društvenim i radnim životom.

  Murao i Maša Saterlin, šef imigracije u Deel-u, dele svoje najbolje savete za one koji su znatiželjni o preseljenju svoje karijere i života u inostranstvo.

  Posao, digitalni nomad

  Posao, digitalni nomad (Pixabay)

  Proverite smernice vaše kompanije

  Ako radite za globalnu kompaniju, pogledajte koji programi preseljenja već postoje, kazala je Saterlin.

  Možda ispunjavate uslove za program razmene gde provodite neko vreme u partnerskoj kancelariji u inostranstvu. Za nešto trajnije, možete da navedete argumente za premeštaj u inostranstvo ili da se prijavite na interni oglas koji bi vas odveo u novu zemlju.

  Saznajte da li vaša kompanija nudi punu pomoć pri preseljenju, što bi uključivalo pokrivanje troškova selidbe i pomoć u pronalaženju smeštaja, piše CNBC Make It.

  Ako program ne postoji i želite sami da odete u inostranstvo, možda ćete moći da postignete dogovor sa svojim poslodavcem gde će on sponzorisati vašu vizu, ali troškove selidbe i logistiku prepušta vama.

  Izgradite nove mogućnosti koje vas mogu odvesti u inostranstvo

  Ako prilika već ne postoji, možete pokušati da je napravite.

  To je uradila Murao. Počela je da radi u Deel-u 2022. godine kao digitalni nomad u Portugalu i „živi u oblacima putujući svetom“.

  Videvši da njen rad uključuje širenje poslovanja na više od 120 zemalja u kojima Deel ima klijente, želela je da testira svoju mobilnost.

  Murao je radila sa svojim šefom na stvaranju aranžmana u kojem bi mogla da radi kao digitalni nomad i da se preseli na nova tržišta kako bi pomogla da se posao proširi. Od tada je posetila više od deset zemalja, uključujući Francusku, Egipat, Singapur i druge.

  „Svaka nova zemlja i region na čije otvaranje treba da se fokusiram stvara priliku da se preselim u inostranstvo, bilo kratkoročno ili dugoročno“, kazala je ona.

  Digitalni nomad, radni odmor

  Digitalni nomad (Pexels)

  Murao trenutno ima digitalnu nomadsku vizu u Portugalu i nastavlja da putuje po svetu. Ona takođe već razmišlja o sledećoj zemlji u kojoj će podneti zahtev za digitalnu nomadsku vizu do septembra ove godine: Ujedinjeni Arapski Emirati i Japan su na vrhu njene liste.

  Kada predlaže novu lokaciju svom šefu, Murao ističe prednosti boravka tamo. Na primer, dok je u Portugalu, ona je u centralnoj vremenskoj zoni koja olakšava komunikaciju sa kolegama u Latinskoj Americi, Evropi, Bliskom istoku, Africi i Aziji. Ona se lično sastaje sa kolegama kada poseti novi region i pridržava se svog ugovora o radu gde je u potpunosti odgovorna za obaveze u vezi sa porezima.

  „Važno je imati jasan plan na umu, predstavu o troškovima u odnosu na beneficije za vašeg poslodavca, razmišljati unapred kako biste se pozabavili usklađenošću i rizicima i imati podatke za rezervnu kopiju vašeg predloženog plana“, navela je.

  Pitajte kolege koji su se ranije selili u inostranstvo

  Dok razmišljate o načinima da napravite poteze, Saterlin predlaže da se povežete sa kolegama i razgovarate o tome kako su se preselili u inostranstvo radi zadataka. Pitajte: Kako su tražili ili stvarali sopstvene mogućnosti? Da li je vredelo? Koje su izazove i prednosti iskusili?

  Saterlin često dobija LinkedIn zahteve od ljudi koji žele da se raspitaju o njenom iskustvu prelaska u drugu zemlju. Ponekad se ti razgovori pretvaraju u šanse za posao.

  „Većina ovih prilika se dešava ako aktivno tražite načine da se smisleno povežete sa ljudima“, istakla je ona.

  Traženje prave veze pokazuje da ste radoznali i da možete preuzeti inicijativu, tvrdi ona, čak i ako vam se čini da je to daleko.

  Zaposleni, putovanja, digitalni nomad

  Putovanja, digitalni nomad (Pexels)

  Dokažite zašto ste pogodni za rad u inostranstvu

  U svim razgovorima o zapošljavanju ili premeštaju, oslonite se na svoje prethodno iskustvo u međunarodnom radu, bilo da se radi o programu studiranja van zemlje na koledžu ili ako redovno radite sa kolegama u globalnim kancelarijama.

  Najviše od svega, izrazite entuzijazam za šansu da radite u novoj kulturi i zašto ste uzbuđeni da donesete novu perspektivu na sto.

  Osim radoznalosti i inicijative, Maša Saterlin je otkrila da želi da zaposli ljude koji imaju otvoren um o globalnim kulturama.

  „Tražim nekoga ko je dovoljno znatiželjan o svetu da ne pretpostavim da je Bliski istok zastrašujući, ili da je Evropa ima veze samo sa odmorom, ili da će život u SAD da bude lak jer je to tako bogata zemlja. Budite radoznali i otvoreni za stalno učenje“, zaključila je Saterlin.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. Prijavite se na naš newsletter.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pexels, Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE