Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Delta Holding u prvom polugodištu zabeležio rast prihoda od 16,3%

  U prvom polugodištu 2023. godine kompanije iz sastava Delta Holdinga ostvarile su 420 miliona evra prihoda, što je skoro 60 miliona više u odnosu na isti period prošle godine i predstavlja rast od 16,3%.

  U istom polugodištu ostvaren je EBITDA (operativni profit pre oporezivanja) od 38,5 miliona evra, ili 3% više u odnosu na isti period 2022. godine.

  Kompanija planira da ovim tempom do kraja godine dostigne prihode od 873 miliona evra, što je 14% više u odnosu na 2022. godinu. Planiran je EBITDA na godišnjem nivou od 83,75 mil EUR, što predstavlja rast od 13 procenata.

  Dobar rezultat Delta Holdinga u prvih šest meseci postignut je u najvećoj meri zahvaljujući izvanrednom rastu u segmentu distribucije. Delta Auto Grupa imala je rast prihoda od čak 49%. Svi brendovi Delta Auto Grupe beleže značajan rast u prodaji, gde se posebno ističu Honda motocikli koji su zabeležili rast od 33% i time postali lider na tržištu Srbije, dok u luksuznom segmentu automobila BMW beleži rast od nekoliko stotina procenata, zahvaljujući novom X7 i Seriji 7. Prihodi DMD Srbija za prvih šest meseci veći su 26% nego u istom periodu prethodne godine. Značajan rast postigli su i biznisi u oblasti agrara, posebno agrodistribucija i stočarska proizvodnja.

  Centralni projekat Delta Real Estate-a je rekonstrukcija Sava Centra, koja se odvija prema planiranom. Objekat koji predstavlja kulturnu, poslovnu i arhitektonsku znamenitost Beograda biće otvoren u novembru ove godine, a ukupna investicija vredna je oko 110 miliona evra.

  Posle globalne krize izazvane pandemijom kovida-19, evidentan je i oporavak hotelske industrije. Hotel Crowne Plaza u Beogradu zabeležio je za šest meseci 17% veće zauzeće u odnosu na isti period prošle godine, što je doprinelo da se u prvom polugodištu zabeleži rast prihoda od 48%. Jun mesec 2023. godine je najuspešniji mesec otkako je otvoren Hotel Crowne Plaza, pre nepunih 10 godina.

  U okviru Delta Holdinga posluje i Ananas e-commerce, koji se zabeleženim uspesima pozicionirao kao lider na ikomerc tržištu – preko 250 hiljada proizvoda u asortimanu, 300 partnera koji posluju preko platforme, 150 hiljada registrovanih kupaca i milionska poseta platformi. Takođe, lansirana je mobilna aplikacija, Ananas Lux namenjen luksuznim brendovima i omogućena je prodaja pravnim licima. U narednom periodu Ananas očekuje otvaranje novog i najmodernijeg efulfilment centra u ovom delu Evrope.

  U prvom polugodištu, u skladu sa međunarodno priznatom metodologijom Global Reporting Initiative (GRI) objavljen je izveštaj o održivom poslovanju Delta Holdinga, četrnaestu godinu zaredom. Instalacijom solarnih elektrana članice Delta Holdinga u 2022. godini proizvele su 470 megavat sati električne energije. Obnovljivim izvorima energije smanjena je emisija CO2 za 25 hiljada tona.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Delta Holding

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE