Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Veštačka inteligencija, AI, Amazon

  Deklaracija o AI: Potencijalno katastrofalan rizik za čovečanstvo

  Sjedinjene Američke Države, Evropska unija, Kina i Velika Britanija složile su se sa tekstom prve međunarodne deklaracije o veštačkoj inteligenciji (AI), u kojem se navodi da ova nova tehnologija predstavlja potencijalno „katastrofalan“ rizik za čovečanstvo.

  Na konferenciji u Velikoj Britaniji, koja se održava 1. i 2. novembra, 28 zemalja je potpisalo takozvanu Deklaraciju iz Blečlija, nazvanu po mestu okupljanja zvaničnika.

  „Postoji potencijal za ozbiljnu, čak i katastrofalnu štetu, bilo namernu ili nenamernu, koja proističe iz najznačajnijih mogućnosti ovih AI modela“, navodi se u tekstu ovog dokumenta.

  Deklaracija se ne slaže sa uspostavljanjem međunarodnog centra za testiranje veštačke inteligencije u Velikoj Britaniji, kao što su se nadali neki u britanskoj vladi, ali ona predstavlja model za međunarodnu saradnju u budućnosti.

  Deklaracija je objavljena na dan otvaranja samita o veštačkoj inteligenciji u Blečli parku u centralnoj Engleskoj.

  Na skupu Mask, šef ChatGPT-a…

  „Deklaracijom se ispunjavaju ključni ciljevi samita u uspostavljanju zajedničkog dogovora i odgovornosti o rizicima, prilikama i nastavku procesa međunarodne saradnje na sigurnosti i istraživanju veštačke inteligencije, posebno kroz veću naučnu saradnju“, navela je Velika Britanija u zasebnoj izjavi uz deklaraciju.

  Ugovor, Veštačka inteligencija, AI Posao

  Britanija je okupila vlade, akademsku zajednicu i kompanije koje rade na veštačkoj inteligenciji kako bi raspravljali o tome kako obuzdati rizike tehnologije i može li se to uopšte učiniti.

  Sastanak je organizovao premijer Riši Sunak, koji želi da Britanija postane posrednik između ekonomskih blokova Sjedinjenih Država, Kine i Evropske unije.

  Na popisu 100 gostiju konferencije su svetske vođe, tehnološki lideri poput Ilona Maska i šefa ChatGPT-a Sema Altmana i brojni akademici.

  I kralj pomenuo rizike od AI

  Usvojena deklaracija poziva na transparentnost i odgovornost aktera koji razvijaju najnapredniju AI tehnologiju. Deklaracija je postavila dvosmernu agendu koja je usmerena na prepoznavanje rizika od zajedničkog interesa i izgradnju naučnog razumevanja istih, kao i na zajedničke politike za ublažavanje rizika.

  „To uključuje, uz povećanu transparentnost privatnih aktera koji razvijaju sposobnosti veštačke inteligencije, odgovarajuća merila procene, alate za testiranje sigurnosti i razvoj relevantnih sposobnosti javnog sektora i naučnog istraživanja“, navodi se u deklaraciji.

  Britanski kralj Čarls Treći je rekao da međunarodna zajednica mora da odgovori na rizike veštačke inteligencije s osećajem hitnosti i jedinstva, kao i s klimatskim promenama.

  Skeptici se pitaju koliki uticaj Britanija uopšte može da ima kada SAD, G7 i EU nastoje da proguraju druge inicijative, od kojih su neke već napredovale.

  Izvor: Agencije

  Foto: screenshot, freepik

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE