Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Darija Kisić obećala podršku mladima u POKRETANJU BIZNISA

  U Srbiji se smanjuje stopa nezaposlenosti, ali i dalje mladi čine veliki broj jer je svaki peti iz te grupe osoba bez posla, istakla je danas ministarka za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić.

  Ona je na konferenciju o preduzetništvu mladih „Pokreni se-kreni u biznis“ u Privrednoj komori Srbije (PKS) kazala da je u poslednjem kvartalu prošle godine 15.200 mladih dobilo priliku da prvi put zasnuje radno iskustvo.

  „To jeste dobro ali i dalje desetine hiljada mladih čeka tu priliku“, rekla je Kisić i dodala da je posebno nepovoljan položaj mladih žena koje konkurišu za posao u privredi.

  Ekonomsko osnaživanje mladih prioritet

  Ona je rekla da je država prepoznala potencijal mladih i da preduzima brojne mere da im pomogne u zapošljavanju i pokretanju sopstvenog biznisa.

  „Ekonomsko osnaživanje mladih je jedan od naših prioriteta i ono na čemu radimo je da podstaknemo sto veći broj mladih da nakon završetka formalnog obrazovanja započinju sopstveni posao“, rekla je direktorka Sektora preduzetništva PKS Branislava Simanić.

  Ukazala je da se na taj način mladi samozapošljavaju, da se otvaraju nova radna mesta i mladi ljudi ostaju u svojoj zemlji.

  Državni sekretar u Ministarstvu privrede Milan Ljušić je rekao je da je stopa nezaposlenosti mladih smanjena prethodne godine u odnosu na 2020. godinu, kao i da je Ministarstvo obezbedilo oko sto miliona dinara pomoći mladim preduzetnicima, kao i bespovratna sredstva od 35-40 odsto za troškove nabavke nove opreme i počinjanja biznisa.

  Podsetio je da se od 2016. do 2020. godine više od 357 srednjih škola u Srbiji prijavilo za sprovodjenje programa i učeničkih kampanja koje razvijaju preduzetnički duh kod mladih.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE