Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Danas je Svetski dan PIVA: Da li ste znali sve ovo o OMILJENOM PIĆU?

  Od 2007. godine Međunarodni dan piva se proslavlja svakog prvog petka u avgustu, što je ove godine, dakle, danas.

  Pivo je jedno od najstarijih i najpoznatijih pića na svetu. Najstariji dokaz o konzumaciji ovog pića datira nekoliko hiljada godina pre nove ere. Kako se navodi, ovo čuveno i jedno od najomiljenijih pića širom sveta nastalo je na teritorij idanašnjeg Irana. Nekoliko starih naroda imalo je čak i svoje bogove piva, poput Ninkasi, mesopotamske boginje ovog pića koja je  naučila ljude kako se pravi pivo. Kod starih Egipćana to bila Tenenet (ujedno i boginja porođaja).

  U to ime, u nastavku slede zanimljive činjenice o možda najomiljenijem letnjem, ali i zimskom, osveženju velikog broja ljudi širom sveta, koje se neretko naziva „tečnim zlatom“.

  1. Članice EU u 2020. su proizvele gotovo 32 milijarde litara piva sa alkoholom i 1,4 milijarde litara piva sa manje od 0,5 odsto alkohola. Ukupno su proizvedena 74 litra piva po stanovniku.
  2. Reč „pivo“ nastala je od glagola „piti. U početku je pivo bilo bilo koje piće.
  3. Najraniji dokazi o pravljenju piva datiraju iz period 3.500 do 2.900 godine pre nove ere. Drevni dokazi u vidu hemiskih ostatak pronađeni su u starom Iranu.
  4. Najjače pivo na svetu ima jačinu od 67,5%. Nju je 2017. godine stvorila škotska pivara Brewmeister. Pivo se zove Snake Venom. Za one koji ne znaju koliko je ovo jako – prosečno pivo ima između 3 i 10%, dok je “žestina” oko 40% alkohola.
  5. Važan doprinos razvoju pivarske industrije dao je danski botaničar Emil Kristijan Hansen. On je 1881. godine bio prva osoba koja je stekla čist uzorak pivskog kvasca, što je znatno poboljšalo kvalitet proizvoda. Pivski kvasac razvijen po Hansenovoj tehnologiji proizvodi se i danas.
  6. U drevnoj Kini pivo se kuvalo od proklijalog pirinča, kao i od pirinča sa dodatkom voća.
  7. Bezalkoholno pivo se pravi ili uklanjanjem fermentacije ili uklanjanjem alkohola iz gotovog piva. U poređenju sa pravljenjem konvencionalnog piva, tehnologija pravljenja bezalkoholnog piva je složeniji postupak.
  8.  Kina, Sjedinjene Države, Nemačka, Rusija i Brazil su među prvih pet zemalja proizvođača piva.
  9. U Austriji postoji pivara Schloss Starkenberger u kojoj se možete kupati u bazenu piva. Kažu da je dobro za kožu.
  10. Najveći proizvođač piva na svetu je belgijska korporacija Anheuser-Busch InBev. Ova kompanija poseduje oko 400 pivskih marki u 50 zemalja (Budweiser, Corona, Stella Artois, Beck’s itd).
  11. Od 2017. vodeće u potrošnji piva bile su Češka (137 litara po stanovniku godišnje), Poljska (98 litara) i Nemačka (96 litara). Austrija i Litvanija su takođe u prvih pet.
  12. U Rusiji pivo se nije vodilo kao alkoholno piće sve do 2013.
  13. Organizacija formirana od strane holandskih vlasti, “The Rainbow Group”, zapošljava alkoholičare da čiste ulice i “plaća” ih pivom. U Belgiji se tokom 2001. godine pivo sa izuzetno niskim procentom alkohola serviralo deci u školama kao zamena za gazirane sokove u kojima je mnogo šećera.

  Izvor: BIZlife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE