Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Danas je Svetski dan bez automobila: Sačuvajmo planetu, a bogami i živce

  Svetski dan bez automobila obeležava se svakog  22. septembra već gotovo dve decenije. Beograđanima danas to ne bi trebalo teško da padne, pošto, zbog radova i raskopanih ulica širom prestonice, na željene destinacije uglavnom brže stižu pešice ili bicikom nego kolima.

  Ovaj dan je višestruko koristan. Ima za cilj da nas podseti na to da našu planetu treba da čuvamo od štetnih gasova, a pride oslobađa od stresa zbog saobraćajnih gužvi i prija našem zdravlju zbog fizičke aktivnosti.

  Dan bez automobila se obeležava u gotovo 2.000 gradova širom sveta. Iz Uprave Grada Beograda i Sekratijata za saobraćaj pozivaju da barem tog  22. septembra na posao krenemo ranije – na dve noge ili na dva točka (ako vremenski uslovi dozvole).

  Ipak, nije lako biti biciklista u Beogradu, pa zbog  toga bicikli u ukupnom saobraćaju u prestonici učestvuju sa svega jedan posto. Biciklisti tvrde da im rupe na beogradskom asfaltu i nedostatak valjanih biciklističkih staza nisu prijatelji. U glavnom gradu trenutno postoji svega 83 kilometra biciklističkih staza. Gradska vlast najavljuje da će se sve to popraviti u korist biciklista. Uskoro bi trebalo da budu otvorene i prve stanice za iznajmljivanje bicikala. Plan je da u naredne dve godine udeo biciklista u saobraćaju glavnog grada bude pet odsto, a da u narednoj dekadi poraste na bar 10 procenata.

  Kažu da redovno pedalanje može da produži vaš život za čak sedam godina. Zdravija i populacija ređe odlazi na bolovanje, što je od koristi i  poslodavcima. Zato lokalne samouprave šalju i apel preduzetnicima da pomognu u razvoju biciklističke infrastrukture. Pravda za bicikliste.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  Piše: B.M.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE