Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Jačanje dinara posledica restriktivne monetarne politike“

  Jačanje domaće valute smanjuje konkurentnost domaćih proizvoda i usluga na međunarodnom i domaćem tržištu, kaže bivši guverner NBS Dejan Šoškić za N1 i dodaje da je naglo jačanje dinara posledica restriktivne monetarne politike u Srbiji..

  “Mi smo imali inflaciju koja je bila ispod donje granice inflacionog cilja sa relativno visokim kamatnim stopama u dinarima i sa drugim elementima monetarne politike koji bi se mogli tumačiti da su bili restriktivniji nego što je bilo nužno. I to je u tom trenutku davalo rezultat koji su mnogi želeli, a to je stabilnost deviznog kursa”, objasnio je Šoškić.

  Bivši guverener NBS dodaje da se sada, međutim, vidi da takva politika ima svoju cenu koja je dovela do jačanja dinara.

  “I ono što je vrlo važno, moramo reći, restriktivnija monetarna politika ima za posledicu ne samo jačanje dinara nego, sa druge strane, i manju ekonomsku aktivnost u zemlji”, upozorava Šoškić.

  On kaže da ovakva situacija ide u prilog svim uvoznicima i svim dužnicima u evrima, koji imaju prihode u dinarima, špekulatnima koji zaradjuju na kursnoj razlici, ali i destimuliše priliv investicija i jačanje izvoza.

  Šoškić smatra da ovoliko jačanje dinara nije smelo da se desi, posebno u situaciji kada imamo veću inflaciju u Srbiji nego u Evrozoni.

  Izvor: N1

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE