Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  DA LI ZNATE? Ministar ne traži saglasnost za odmor

  Radni odnos članova Vlade ne predstavlja klasičan radni odnos u smislu Zakona o radu ili Zakona o državnim službenicima.

  Tako stoji u odgovoru kabineta premijerke Ane Brnabić na pitanje lista Danas o korišćenju godišnjih odmora među srpskim ministrima.

  U skladu sa tim, odsustvo bilo kog člana Vlade ne predstavlja klasično odsustvovanje sa posla (bolest, pravo na slobodne dane radi određenih događaja, odmor u toku dana, nedelje ili godišnji odmor).

  „Član Vlade nema poslodavca u klasičnom smislu, odnosno kako je to definisano Zakonom o radu. Svaki drugi zaposleni – sa izuzetkom člana Vlade – ima pravo na godišnji odmor ili pravo na naknadu štete ukoliko mu poslodavac to pravo ne omogući.

  Shodno tome, član Vlade ne traži saglasnost od poslodavca za odsustvovanje sa posla, ističe se u odgovoru.

  Kad ministri u Srbiji odmaraju to je jeres, kažu ministri

  Mnogi ministri ove godine, bar tako tvrde, neće ići na odmor, ali neki od njih imaju problem sa ovim, kako ga zovu, „populizmom“, a zapravo kriju da idu na odmor.

  Ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić smatra da je odlazak na odmor normalna stvar, ali je problem ako to učini neko iz vlade.

  „Kao da je najveći problem ove zemlje da li ministri idu na godišnji odmor, da li se brčkaju na moru ili hlade noge u lavoru. U čitavom svetu je to normalna stvar, u Srbiji je to jeres. Svako ko ode na odmor pride dobije na poklon i naslovnu stranu.“

  Preko 1,2 miliona ljudi iz Srbije ode na odmor, ali je problem kad to učini neko od članova Vlade. Ja imam pravo to da kažem, jer već osam godina nisam nigde išao, ali sam protiv te vrste demagogije, navodi LJajić.

  Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva i saobraćaja Zorana Mihajlović navodi za Danas da je svako rešenje za godišnje odmore u državnim institucijama bolje od populističke prakse da neko javno govori kako neće da ide na odmor i da će da radi po ceo dan, „a u stvari krije da ide na letovanje“.

  „A to rade kako bi izbegli tabloidne naslove u kojima, zamislite čuda, i ministri odu na odmor. U svim vladama na svetu postoje letnji odmori jer nije greh otići na odmor.“

  I ne bih imala ništa protiv da takva praksa bude uvedena i kod nas. Lično, ove godine, kao i svake druge, iskoristila sam odmor od pet radnih dana da bih bila sa sinom na moru jer su to retki trenuci koje opušteni provodimo zajedno, napominje Mihajlović.
  [preporucene_vesti ids=“271197″]

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE