Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Autističnom dečaku let zabranjen „u skladu sa priručnikom“

  Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije saopštio da je Er Srbija, u slučaju autističnog deteta kojem je zabranjeno da uđe u avion, postupila u skladu sa priručnikom, kao i da nije bilo povrede zakona.

  Jedanaestogodišnjem autističnom dečaku, sinu istoričara Čedomira Antića, nije bilo dozvoljeno da se ukrca u avion kompanije Er Srbija za Tivat 6. avgusta, s obrazloženjem da ne bi uznemirio ostale putnike.

  Kako se navodi, nakon vanrednog inspekcijskog nadzora zaključeno je da jedanaestogodišnji Vid Antić, prema nalazima lekara, nije bio spreman za let, kao i da je avio prevoznik poštovao sve odredbe.

  „Tokom inspekcijskog nadzora izvršen je uvid u procedure avio-prevozioca u kojima je opisan postupak koji primenjuje avio-prevozilac u slučaju prijema na let putnika sa smetnjama u razvoju. Shodno navedenim procedurama prilikom registracije putnika za let, lice koje vrši tu registraciju dužno je da izvrši preliminarnu procenu putnika za let, što je i učinjeno, a o čemu je obavešten šef smene zastupnika avio-prevozioca, koji je poštujući navedenu proceduru, zajedno sa putnikom i pratiocem otišao do dežurnog lekara na aerodromu Nikola Tesla“, navodi se u saopštenju Direktorata.

  Kako ističu, lekar je izvršio procenu spremnosti putnika za let i utvrdio da putnik u datom trenutku i stanju nije bio spreman za let.

  „Nakon izvršene procene lekara, predstavnik avio-prevozioca na aerodromu doneo je odluku da se putniku uskrati ukrcavanje u vazduhoplov“, naglašavaju.

  U toku vanrednog inspekcijskog nadzora izvršen je i uvid u zapise iz rezervacionog sistema koji koristi avio-prevozilac gde je utvrđeno da rezervacija putnika kome je uskraćeno ukrcavanje nije sadržala informaciju da se radi o putniku sa posebnim potrebama.

  „Utvrđeno je da je avio-prevozilac poštovao odredbe procedura navedenih u priručniku, kao i da nije bilo povrede Zakona o vazdušnom saobraćaju i Zakona o obligacionim i osnovama svojinsko-pravnih odnosa u vazdušnom saobraćaju„, saopštio je Direktorat za civilno vazduhoplovstvo.

  Takođe podsećaju, da svi putnici imaju pravo da prilikom rezervacije karata prijave putovanje i lica sa posebnim potrebama kako bi tim osobama bili omogućeni uslovi za prihvat i prioritetno ukrcavanje u vazduhoplov.

  Antić: Direktorat brani sebe, nastavljam sa tužbom

  Nakon saopštenja Direktorata, otac deteta Čedomir Antić izjavio je za N1 da će nastaviti sa tužbom protiv Er Srbije. „Naravno da nastavljam sa tužbom. Ovo saopštenje govori da Direktorat brani sam sebe, umesto da brane prava putnika“, kaže on.

  Njihovo postupanje krši Zakon o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom, smatra Antić, koji tvrdi da je do sada njegov sin četiri puta putovao avionom i da nikada nije imao slične probleme, kao i da „nije tačno da mora da prijavi da dete ima posebne potrebe, već jasno stoji da je to stvar izbora staratelja“.

  Na čekiranju, kada su me pitali, rekao sam iskreno da je autizam i tek tada su odlučili da mu zabrane da se ukrca, kaže Antić.
  [preporucene_vesti ids=“272833″]

  Izvor: N1

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE