Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kafa, jutro, buđenje

  Da li zaista dobro popiti čašu vode odmah nakon buđenja? A kafu?

  Konzumiranje vode je veoma važno za različite procese u organizmu, a u poslednje vreme posebno se ističe važnost ispijanja čaše vode čim se probudite. Sa druge strane, mnogi dan započinju kafom. Evo šta stručnjaci kažu o ovim navikama. 

  Nutricionistkinja i viša direktorka globalnog kliničkog istraživanja i ishrane na WeightWatchers, Mišel Kardel, ističe da je određena količina vode ključna za zdravlje celog organizma, jer pomaže vašem telu da pravilno funkcioniše regulisanjem telesne temperature, podržavanjem probave, smanjenjem opterećenja bubrega i jetre ispiranjem otpadnih stvari i optimiziranjem snage mozga.

  Čak i samo neznatna dehidracija do dva odsto može dovesti do simptoma kao što su glavobolje, vrtoglavice, razdražljivost, poteškoće sa koncentracijom i umor.

  Voda na prazan stomak

  Neki tvrde da je pitka voda prva stvar ujutro koja im pomaže da poboljšaju svoje zdravlje, izgube težinu i dožive još neke zdravstvene benefite. Ali, da li je to zaista neophodno?

  Naime, održavanje hidratacije tokom dana važno je za vaše celokupno zdravlje, tako da unos vode čim se probudite može pomoći da postignete svoj dnevni unos vode, ali, kako navodi Mišel Kardel, ne postoji čarobna količina vode koja nam je potrebna pre nego počnete dan.

  Držanje flaše sa vodom na noćnom ormariću može delovati kao suptilan podsetnik da pristupite danu sa načinom razmišljanja o jačanju zdravlja. Takođe, može vam pomoći da se što pre „razbudite“. Ako uz vodu dodate hranu, to takođe može pomoći u povećanju nivoa energije.

  Iako je voda važna za zdravlje, ona neće pomoći da izgubite kilograme i napravite detoks organizma.

  Stoga, umesto da verujete da ispijanje vode ujutro povećava osećaj sitosti, moraćete da budete svesni da ne postoji dovoljno dokaza koji bi povezali unos tečnosti sa povećanim osećajem sitosti ili gubitkom težine.

  Voda

  Voda (Pixabay)

  Kafa na prazan stomak

  Ispijanje kafe ujutro, na prazan stomak, je nezdrava navika koju bi trebalo izbegavati, tvrde stručnjaci.

  Postoji 5 razloga zašto je ispijanje kafe na prazan stomak štetno:

  Povećava kiselinu u želucu

  Kafa je veoma kisela, a kada se konzumira na prazan stomak, može dovesti do povećanja proizvodnje želudačne kiseline. Ovaj višak kiselosti može izazvati neprijatnost, uključujući žgaravicu, refluks kiseline i čir na želucu.

  Vremenom, hronična izloženost visokim nivoima želudačne kiseline može oštetiti sluznicu želuca, što može dovesti do ozbiljnijih problema sa varenjem.

  Remeti proces varenja

  Ispijanje kafe na prazan stomak može poremetiti prirodni proces varenja. Normalno, telo oslobađa želudačnu kiselinu i digestivne enzime kao odgovor na unos hrane, pomažući u razgradnji i apsorpciji hranljivih materija.

  Međutim, samo konzumiranje kafe može izazvati prerano oslobađanje ovih probavnih sokova, što može dovesti do nepotpunog varenja hranljivih materija.

  Uzrokuje nervozu

  Kafa sadrži kofein, stimulans koji može povećati budnost i nivo energije. Međutim, kada se konzumira na prazan stomak, apsorpcija kofeina se dešava brže, što dovodi do iznenadnog skoka energije. Nivo energije zatim brzo i opada.

  Ova brza fluktuacija nivoa energije može doprineti osećaju nervoze, nervoze i anksioznosti, posebno kod osoba osetljivih na kofein.

  Povećava nivo šećera u krvi

  Ispijanje kafe na prazan stomak takođe može uticati na regulaciju šećera u krvi. Pokazalo se da kofein smanjuje osetljivost na insulin, što potencijalno dovodi do viših nivoa šećera u krvi.

  Za osobe sa dijabetesom ili one koji su u riziku od razvoja ovog stanja, ovo može predstavljati značajan zdravstveni rizik. Pored toga, povišeni nivoi šećera u krvi mogu povećati želju za slatkom hranom, što dovodi do nezdravih navika u ishrani tokom dana.

  Ometa razgradnju hranljivih materija

  Kafa sadrži jedinjenja koja se zovu tanini, koja se mogu vezati za određene hranljive materije, kao što su gvožđe i kalcijum, smanjujući njihovu apsorpciju u telu.

  Kada se konzumiraju na prazan stomak, ovi tanini mogu imati izraženiji efekat, ometajući razgradnju esencijalnih hranljivih materija iz narednih obroka.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash/Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE