Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Deca, bebe, DHA

  Svaka naša ćelija zavisi od DHA, a posebno je važna za decu: Evo i zašto

  Vid, nervni sistem, kardiovaskularni sistem, imunski sistem – doslovno svaka ćelija u našem organizmu zavisi od DHA. Dokozaheksaenoinska kiselina (DHA) je omega-3 masna kiselina koja je primarna strukturna komponenta mozga, mrežnjače oka, sperme, testisa. Važno je istaći i da DHA utiče i na pravilan rast i razvoj bebinog mozga, ali i na mnoge druge funkcije koje su važne za buduće zdravlje deteta, odnosno za ispoljavanje genetskog nasleđa. 

  DHA omega-3 masna kiselina se ne sintetiše u ljudskom organizmu i zbog toga se mora unositi hranom.

  Dominantno se nalazi u plavoj morskoj ribi, kao i u ribljem ulju i u ulju mikroalgi. Ulje mikoalgi smatra se najčistijim i najbogatijim izvorom DHA omega-3 masne kiseline. Kako bi majka obezbedila preporučene količine DHA za bebu potrebno je da unosi 2-3 porcije plave masne ribe nedeljno. Zbog savremenog načina ishrane, ovo često nije slučaj.  Savremen način ishrane uzrokuje češće upalne procese u našem organizmu, koji doprinose razvoju alergija, gojaznosti i dijabetesa.

  DHA

  Promo

  Majčino mleko je najbolji izvor svih potrebnih nutrijenata za bebu. Mnogi pozitivni efekti majčinog mleka mogu se povezati sa DHA omega-3 masnom kiselinom u njegovom sastavu. Svetska zdravstvena organizacija preporučuje isključivo dojenje u prvih 6 meseci, sa nastavkom dojenja uz uvođenje adekvatne čvrste hrane čak do 2. godine života, i duže. Zbog nedovoljne prisutnosti ribe u ishrani majke, majčino mleko neretko ne može da zadovolji potrebe beba za omega-3 masnim kiselinama, zbog čega je potrebno unositi ih putem suplemenata.

  Pozivajući se na savremene preporuke vezane za potrebe deteta u prve dve godine u dokosaheksaenskoj (DHA) omega-3 masnoj kiselini i vitaminu D, prof. dr Nedeljko Radlović, specijalista pedijatar, redovini profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu i redovni član Akademije medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva, ističe:

  „DHA omega-3 masna kiselina je izuzetno važna strukturna komponenta ćelija mozga i mrežnjače oka. Ona čini 15% svih masnih kiselina u membranama nervnih ćelija sive mase mozga, a u području njihovih sinapsi (spojnica) 35%. Njena zastupljenost u odnosu na druge masne kiseline u membranama ćelija mrežnjače oka je još veća i iznosi 50-60%.  Razvoj mozga deteta je najintenzivniji u zadnjem trimestru trudnoće i tokom prve dve godine nakon rođenja. Pored toga, optimalni bilans DHA ima bitno učešće u prevenciji alergije i gojaznosti, kao i kontroli glukoze i triglicerida u krvi. Dnevna potreba deteta za DHA tokom prve dve godine iznosi 100 mg.’’

  Brojne medicinske studije pokazale su zašto je DHA bitna u prve 3 godine života bebe.

  • DHA je jedna od glavnih gradivnih komponenata mrežnjače oka i potrebna je za pravilan razvoj vida, koji se najintenzivnije razvija u 1. godini.
  • U 1. godini života bebin mozak raste neverovatnih 175%, dok do zrelog doba poraste još samo 20%.
  • Do 3. godine života razvijaju se više moždane funkcije, poput koncentracije, pažnje i pamćenja. DHA je jedna od osnovnih gradivnih komponenata sive mase mozga, zbog čega je ključna za njegov pravilan rast i razvoj.

  Koliko je pravilan unos DHA zaista važan i u kasnijem periodu života, neosporno potvrđuju zvanični podaci o dugovečnosti i zdravlju nacija koje su okrenute ka mediteranskom načinu ishrane. Ovaj način ishrane obiluje morskim plodovima i, najčešće, plavom ribom. U Srbiji je, prema poslednjim podacima unos ribe čak 5 puta manji od preporučenog, što ponovo ukazuje na značaj dodatnog unosa DHA.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE