Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Slatko od slanine

    Da li biste probali slatko od slanine porodice Jovanović? Ovo je recept

    Srpska trpeza ne može se zamisliti bez slanine. Sveža, osušena, dimljena daje poseban ukus slanim, ali i slatkim jelima. Poznato je da se dobro kombinuje sa suvom šljivom, ali porodica Jovanović iz Venčana, sela kod Aranđelovca, otišla je korak dalje: slaninicu su stavili u teglu i od nje napravili slatko od slanine.

    U teglama porodičnog gazdinstva Jovanović može se naći pedeset vrsta slatko-slane zimnice i sokova, pripremljenih bez konzervansa i šećera. U ponudi imaju mariniranu bukovaču, zeleni ajvar, vino u borovnici, nezaobilaznu šumadijsku šljivovicu, ali i džin sa jabukom i desetak vrsta trava, piše RTS.

    „Imamo klasičnu proizvodnju jagode, borovnice, a da bismo se zaštitili od lošeg otkupa prešli smo na preradu voća. Nalazimo sirovine i u prirodi“, kaže Vladimir Jovanović.

    Kako je nastao ovaj specijalitet?

    Jovanovići vole da probaju specijalitete svih svetskih kuhinja i odu korak dalje u pripremi neobičnih recepata, pa je tako nastalo i slatko od slanine.

    „Pošto nas je šestoro, volimo da probamo jela međusobno i onda napravimo referendum, i odlučujemo da li ćemo to ponudimo i drugima da probaju i ili ne“, ističe Jovanović.

    Priprema nije teška, a recept nije tajna.

    slatko od slanine

    Unsplash

    Evo ga i recept

    Najpre se isprži 400 grama slanine. Kada je skoro gotova, izvadi se iz tiganja, a u masnoću koja je ostala, dodaju se crni i beli luk, so, biber. Slanina se vrati u tiganj na dinstanje i na kraju se doda paradajz-pire, žuti šećer i jabukovo sirće.

    Tako pripremljeno slatko se sipa u dve tegle od 170 grama.

    Reakcije na ukus su različite.

    „Rado probaju, možda bude sumnje na trenutak – da li je to to, ali posle prvog zalogaja svi su oduševljeni“, kaže Dragica Jovanović.

    Dragica i Vladimir Jovanović imaju četiri ćerke, tri studiraju u Beogradu, često dolaze i učestvuju u svim dogovorima i novitetima u kuhinji.

    „Ja i moja sestra smo crtale nalepnice za tegle, radile smo kombinacijom nekih olovaka, markera“, objašnjava Kristina.

    Ovaj nesvakidašnji spoj ukusa nikog nije ostavio ravnodušnim, pa Vladimir planira da uveća proizvodnju i da slatko od slanine promoviše po sajmovima hrane širom zemlje i regiona.

    Izvor: BIZLife/RTS

    Foto: Unsplash

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE