Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Crnogorski pravnici ne mogu da rade u Srbiji

  Srbija više od godinu dana ne nostrifikuje diplome pravnih fakulteta onima koji su ih stekli u Crnoj Gori ukoliko žele da se zaposle u Srbiji, objavile su podgoričke Vijesti.

  List navodi da je za sada za nostrifikaciju iz Crne Gore u Srbiji na čekanju oko 200 pravnika. Crna Gora godišnje nostrifikuje u proseku oko 2.000 diploma.

  Ministarstvo prosvete Crne Gore zatražilo je obrazloženje od Centra za informisanje o priznanju inostranih školskih isprava za svrhu zapošljavanja u Srbiji (ENIC centar), navode Vijesti.

  Crnogorski ministar Damir Šehović će se obratiti ministru prosvete Srbije Mladenu Šarčeviću kako bi se našao način da se zaštiti interes crnogorskih studenata, potvrđeno je Vijestima.

  Veći deo obrazovnih isprava, koje Crna Gora potvrđuje, dolazi sa ustanova iz Srbije, čak i sa onih koje, poput Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, nemaju akreditacije za programe u Srbiji, a rade na osnovu licence iz 2005. godine.

  Iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije nisu odgovorili na pitanja Vijesti koliko diploma pravnih fakulteta iz Crne Gore u poslednje dve godine čeka na nostrifikaciju.

  Prema navodima Vijesti, Srbija identičnu praksu ima i prema ostalim državama iz okruženja, ukoliko je svrha zahteva za nostrifikaciju zapošljavanje.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE