Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Cigare

  Crnogorska vlada muku muči: Prodati zaplenjene cigarete ili ih uništiti?

  Prodati zaplenjene cigarete ili ih uništiti? Popuniti državnu kasu ili se držati međunarodne prakse? Da li je procenjeni prihod od prodaje dovoljan razlog za zameranje evropskim partnerima?

  Ovo su pitanja koja muče crnogorsku Vladu nakon što su policija i carinici u tri akcije od maja do juna ove godine u Luci Bar zaplenili 150.000 paketa cigareta, čija se vrednost procenjuje na više desetina miliona evra.

  Crna Gora imala bi značajnu finansijsku korist od prodaje zaplenjenih cigareta iz Luke Bar, ali Vlada neće učiniti ništa što bi eventualno ugrozilo njenu međunarodnu reputaciju, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) ministar finansija Aleksandar Damjanović.

  Zaplenjene cigarete i prodaja, pitanja i dileme…

  Ipak, Ministarstvo finansija je pripremilo predlog posebnog zakona koji bi omogućio praktičnu prodaju duvanskih proizvoda zaplenjenih u Slobodnoj zoni Luke Bar.

  Premijer Dritan Abazović je podržao ideju o prodaji zaplenjenih cigareta.

  „Ako to bude 10, 20, 30 miliona, mislim da bi to bilo spektakularno, treba da znamo da toliko košta jedan Klinički centar. Dakle, to bi zaista pomoglo našoj ekonomiji i mi to treba da odradimo“, rekao je početkom jula Abazović.

  Predlog Ministarstva finasija sada čeka zeleno svetlo Vlade da bi u daljoj proceduri stigao do parlamenta gde bi se o njemu izjasnili poslanici. Rokovi do kada bi Vlada trebalo da usvoji taj predlog i uputi ga parlamentu još nisu poznati. Ministar Damjanović kaže da bi država, ako zakon bude usvojen, mogla da računa na prihod između 15 i 20 miliona evra.

  O tome će uskoro početi razgovori sa evropskim partnerima, navodi Damjanović :

  Iz Akcije za socijalnu pravdu ocenjuju, međutim da bi usvajanje zakona moglo dovesti do problema u pregovorima sa Evropskom unijom, ali i tužbi kompanija čije je cigarete država u više akcija zaplenila.

  Da li bi prodaja prekršila međunarodne protokole?

  Ministar spoljnih poslova Ranko Krivokapić je na sednici Vlade 22. jula podsetio da je Crna Gora potpisnica protokola Svetske zdravstvene organizacije (SZO) o upravljaju sa oduzetim duvanskim proizvodima koji predviđa uništavanje zaplenjenog duvana i opreme za njegovu proizvodnju.

  „Mislim da nam je ovde prostor sužen. Znam da se radi o iznosu koji bi valjao za mnoge dobre stvari u Crnoj Gori, ali mislim da manevarskog prostora nemamo“, rekao je on.

  Ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori Karen Medoks je 4. jula ove godine poručila da cigarete treba uništiti u skladu sa međunarodnim protokolima i propisima.

  Medoks je krajem marta izjavila da se samo preko Luke Bar svake godine prokrijumčari više od dve milijarde cigareta koje dospevaju na tržišta Evrope, te da šverc cigareta košta ekonomije Zapadnog Balkana više od 300 miliona evra izgubljenih prihoda godišnje.

  Država rizikuje i pregovore i tužbe

  Postavlja se pitanje da li bi namera Vlade da proda zaplenjene cigarete mogla da dovede u pitanje pregovarački proces o članstvu u Evropskoj uniji (EU).

  Ines Mrdović iz Akcije za socijalnu pravdu kaže za RSE da bi usvajanjem lex specialisa o zaplenjenim cigaretama Crna Gora zakomplikovala pregovore sa EU, prenosi Radio Slobodne Evropa.

  Ona ističe da u svetu nije zabeležen slučaj da neka država prodaje zaplenjene cigarete.

  Mrdović ocenjuje da su brojne nepoznanice sa planom države da proda zaplenjene cigarete:

  „Ne znamo šta piše u tom predlogu zakona kao ni da li su te cigarete legalne ili ne, što nas dovodi u mogući rizik da jednog dana subjekti koji su gazdovali tim cigaretama tuže državu i traže višemilionsku nadoknadu štete.“

  Ipak neki detalji se znaju. Prema predlogu Vlade, država bi prvo bivšim vlasnicima cigareta ponudila da ih preuzmu po ceni 0,30 evra po paklici.

  Ukoliko oni ne podnesu zahtev za preuzimanje cigareta, država će sprovesti javnu prodaju tih proizvoda u skladu sa propisima koji regulišu prodaju oduzete robe.

  Luka Bar glavno čvorište za šverc cigareta

  Da je luka Bar kao jedina komercijalna luka na crnogorskoj obali, još od devedesetih godina prošlog veka glavno središte za šverc cigareta, konstatuje se u izveštaju Globalna inicijativa protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, iz jula ove godine.

  Kako navode, tokom devedesetih, je uz amin tadašnje vlasti, šverc cigareta činio oko 60 posto bruto domaćeg proizvoda Crne Gore.

  Procenjuju da je samo u 2017. godini, jedna milijarda ilegalnih cigareta prošvercovana na tržišta van Crne Gore.

  Bez kazni za švercere

  Iz Globalne inicijative navode da je uprkos nekim akcijama koje odaju utisak da je šverc cigareta veliki posao u Crnoj Gori, bilo vrlo malo procesuiranja.

  Kancelarija EU za borbu protiv prevara je 2021. godine poslala je 17 zahteva crnogorskim vlastima u kojima se raspitivala o sumnjivim kompanijama u Baru koje su povezane sa švercom cigareta.

  Evropska komisija je 2018. i ponovo 2021. izrazila zabrinutost zbog toga što je luka Bar „platforma za krijumčarenje falsifikovanih cigareta u Evropsku uniju (EU) zajedno sa legalno proizvedenim“.

   

  Izvor: RSE

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE