Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Crnogorska aviokompanija u blokadi

  Račun crnogorskog nacionalnog avio-prevoznika je u blokadi, a kako Novosti saznaju, „rampu“ su im postavile Prva banka Crne Gore, Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) i još nekoliko poverilaca.

  SMATSA je pustila na naplatu već ranije doneta izvršna sudska rešenja. Kontrola letenja je imala sporazum o reprogramu sa Montenegro erlajnzom za dug od oko 13 miliona evra sa kamatama, koji se gomilao godinama.

  Montenegro erlajnz međutim, kako saznaju Novosti, nije ispoštovao rokove iz ranijih sporazuma o odlaganju. Jedno njihovo potraživanje od 2,3 miliona evra je dospelo na naplatu, a do sada je dva puta „stopirano“.

  U Crnoj Gori se nadaju da će blokada biti „podignuta“ do ponedeljka, kako bi se vazdušni saobraćaj iz Podgorice i Tivta ka srpskoj i drugim prestonicama obavljao nesmetano.

  U SMATSA, međutim, nisu hteli da komentarišu da li će još jednom progledati kroz prste starom dužniku. Vlada Crne Gore je 12. jula preporučila odlaganje plaćanja duga do 15. oktobra, ali je SMATSA ipak 19. jula blokirala račune aviokompanije, dok se problem ne reši.

  U ovoj kompaniji je zvanično potvrđeno da imaju probleme sa Kontrolom letenja, koja iz Beograda opslužuje dve zemlje – Srbiju i Crnu Goru. Radi se o jedinoj zajedničkoj instituciji preostaloj iz bivše zajedničke države.

  Postupak deblokade je u završnoj fazi i očekujemo da se realizuje do kraja dana, navodi se u odgovoru crnogorske avio-kompanije. Međutim, nezvanično, do deblokade računa moglo bi doći tek u ponedeljak, 24. jula.

  Zaposleni u Montenegro erlajnzu strahuju da bi moglo doći do prizemljenja flote zbog nemogućnosti plaćanja dobavljača, goriva i aerodromskih usluga.

  Montenegro erlajnz državi Crnoj Gori za poreze i doprinose na plate koje nisu plaćali od 2012. duguje 14 miliona evra. Na kraju minule godine taj dug iznosio je 17,8 miliona. Zanimljivo je da se protiv kompanije krajem 2016. vodio 91 spor u kojem su poverioci tražili 4,8 miliona evra.

  Izvor: Novosti

  Foto: MA

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE