Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Crnogorci našli NAFTU: „Do kraja godine znaće se koliko je ima“

  Izvesno je da na crnogorskom podmorju ima nafte, rekao je na konferenciji za novinare ministar kapitalnih investicija Crne Gore Mladen Bojanić.

  Prema njegovim rečima, najkasnije do kraja ove godine znaće se u kojim količinama i koliko je to ekonomski isplativo.

  Kako je istakao, očekivanja su bila da će informacije o nalazištima nafte i gasa biti poznate u septembru ili oktobru, međutim, do pomeranja rokova došlo je zbog formacije koja je tražila dodatno obezbeđenje.

  „Prema poslednjoj informaciji, završena je takozvana cementacija otvora i u narednih sedam do 15 dana ući će se u formaciju koja sadrži naftu. Ostaje pitanje da vidimo koliko će to biti komercijalno isplativo“, rekao je Bojanić, a prenosi ekonomski portal Bankar.me.

  „Više detalja znaćemo do kraja godine“

  Prema njegovim rečima, to je nešto što će proceniti konzorcijum koji vrši istražna bušenja.

  „Izvesno je da nafte ima, ali u kojim količinama, to ćemo tek znati kad se završi ovaj deo posla. Očekujemo da ćemo najkasnije do kraja godine imati potpuno izvesnu situaciju“, zaključio je Bojanić.

  Crna Gora je u potrazi za naftom, početkom novembra, napravila bušotinu duboku 5.400 metara, što je najdublje do sada u Jadranskom moru, oborivši dosadašnji rekord od 4.300 metara.

  “Uslovi u bušotinama bili su nam do tih dubina poznati. Novonastali uslovi su nam neočekivani. Veliki su pritisci. Niko do sada nije bušio na toj dubini. Ovo je prva bušotina koja je prošla taj sloj koji je komplikovan za bušenje. Tu kritičnu fazu, smo savladali i sada nastavljamo dalje”,  rekao je početkom ovog meseca v.d. direktora Uprave za ugljovodonike Crne Gore Marko Adžić.

  „Rešenje za sve ekonomske probleme“

  Nafta je jedini resurs koji može da reši sve crnogorske finansijske probleme do 2024. godine, smatra kanadski stručnjak i konsultant za geofiziku i naftna istraživanja crnogorskog porekla Vladimir Popović.

  On je ministru kapitalnih investicija Mladenu Bojaniću nedavno poslao svoj predlog projekta razvoja naftne industrije, čijom bi realizacijom Crna Gora mogla da ima najmanje deset puta veći prihod od nafte nego od turizma u vrlo kratkom vremenu, prenela je RTCG.

  Izvor: Bankar.me, RTCG

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE