Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vučić ide u Moskvu da moli Putina, kaže da ima veliku tremu

  Predsednik Aleksandar Vučić rekao je danas da će predsednika Rusije Vladimira Putina moliti i boriti se za povoljnu cenu gasa koji Srbija sada plaća 270 dolara za 1.000 kubnih metara, navodeći da ako bi bila 500 dolara direktan gubitak bi bio 600 miliona evra godišnje.

  „Imam veliku tremu, ne mogu da kažem strah jer poznajem Putina, ali imam veliku odgovornost od razgovora sa Putinom, ne znam da li će izaći u susret i odobriti povoljnu cenu gasa“, rekao je Vučić u obraćanju pred polazak na sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom sa kojim će razgovarati o ceni gasa, kao i političkim pitanjima.

  Dodao je da na direktan finansijski gubitak koji bi Srbija imala od povećanja cene gasa sa 270 na 500 dolara za 1.000 kubnih metara nije jedini već da tome treba dodati i gubitke kompanija i manji priliv investicija u zemlju.

  Vučić je rekao da nije siguran da će predsednik Rusije izaći u susret jer, kako je naveo, ni sam ne zna da li bi on u sličnoj situaciji izašao u susret Putinu, ali da će se boriti za dobru cenu gasa.

  Srbija je, prema njegovim rečima, u rezervama imala 261 milion kubnh metara gasa, ali da ga troši da bi smanjila potrošnju struje i zato su rezerve pale na 128 miliona kubnih metara

  Dodao je da je gas danas na berzi 1.064 dolara za 1.000 kubnih metara, a da je cena struje od 250 do 300 dolara po megavatu, kao i da je ona u Srbiji 50 dolara po megavatu.

  Završen dogovor sa Rusima o Petrohemiji

  Vučić je rekao i da je sa ruskim vlastima završen dogovor o preuzimanju Petrohemije i da položaj radnika tog preduzeća više neće zavisiti od dešavanja na tržištu.

  On je novinarima rekao da je „srećan što je posle mnogo godina i muka završen dogovor oko Petrohemije“.

  Za učešće u postupku privatizacije Petrohemije jedinu ponudu dala je Naftna idnustrija Srbije (NIS) čiji je većinski vlasnik ruski Gaspronjeft.

  „Radnici Petrohemije više neće zavisiti od konjukture cene na tržištu benzina i gasa kada dve godine bude dobro, a onda tri godine bude katastrofa. Posle mnogo godina i muka od 2014. godine taj posao je priveden kraju „, rekao je Vučić.

  On je rekao da ima mnogo prostora za uvećanje robne razmene sa Rusijom i da je usaglašen strateško srpsko-ruski dogovor u različitim oblastima ekonomskog razvoja i trgovinske razmene od 2021. do 2026. godine.

  Taj sporazum je, kako je rekao, dugo pripreman i važan je za Srbiju, a nije nevažan i za Rusiju.

  Vučić je rekao da je potpisana prva faza izgradnje Centra za radiofarmaciju vredna 15 miliona evra kako bi se podiglo znanje mladih stručnjaka za nuklearnu energiju.

  Na pitanje da li će podsetiti Putina na mogućnost izvoza Fijatovih vozila iz Srbije Vučić je rekao da ta kompanija više nije prvi izvoznik Srbije.

  „Od 214. godine Fijat je daleko iza najznačajnijih izvoznika iz Srbije“, rekao je Vučić i dodao da će uskoro saopštiti važnu vest u vezi sa Fijatom.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE