Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Crna Gora u dužničkom ropstvu

  Crna Gora će u naredne tri godine morati da vrati 1,23 milijarde evra, pokazuje Nacrt programa ekonomskih reformi za period od 2018. do 2020. godine, koji je utvrdila Vlada Crne Gore.

  Prema tim podacima, naredne godine na naplatu dolazi 106 miliona evra, 2019. godine 572 miliona, a 2020. godine 553 miliona evra dospelih obaveza prema stranim poveriocima.

  Crna Gora već godinama živi na dug o čemu najbolje svedoči podatak da će u godinama koje su pred nama građani otplaćivati ono što se potrošilo 2014. i 2015. godine, za šta takođe nedostaju sredstva u budžetu.

  Iz toga proizilazi da će se već od naredne godine otplata duga finansirati uz pomoć Svetske banke, koja bi Vladi Crne Gore trebalo da izda garanciju od 80 miliona evra, što će omogućiti da se Vlada zaduži u iznosu od 200 do 240 miliona.

  Bez dileme crnogorska ekonomija se već nalazi u nekoj vrsti dužničkog ropstva prema inostranim poveriocima, pa je za otplatu postojećih dugova Vlada primorana da diže nove kredite ili da izvrši emisiju državnih obveznica, što je već uveliko u planu.

  Ako se još tome doda da ogroman dolarski kredit za auto-put, koji je u izgradnji, nije ni bio deo ovog proračuna, a koji će takođe u narednoj deceniji morati uredno da se servisira, onda ni ne čudi zašto je Vlada Crne Gore odlučila da od Nove godine poveća stopu PDV na 21 odsto, kao i cenu električne energije za 6 odsto.

  Ekonomski analitičar Mladen Bojanić za Sputnjik kaže da je evidentno da se ekonomska situacija u Crnoj Gori konstantno kreće od „loše ka goroj“.

  „Sadašnja Vlada i nekoliko prethodnih su zadužile ne samo građane sadašnje Crne Gore, nego i njihove potomke, tako da će u narednih 10, 20 godina svi morati da vraćaju dugove koje je ova vlast uludo potrošila“, zaključuje Bojanić.

  Izvor: Sputnjik

  Foto: NATO

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE