Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zagrebačka pivara se odlučila za „crowdfunding“ i nije pogrešila

  Poznata zagrebačka pivara Medvedgrad nakon četvrt veka rada odlučila se na, za hrvatske prilike, pomalo neuobičajen potez – novac za proširenje proizvodnje odlučili su da prikupe „crowdfunding“ kampanjom na platformi Funderbeam SEE, iza koje stoje Zagrebačka berza i estonski Funderbeam.

  Funderbeam je prva globalna platforma za finansiranje malih i srednjih preduzeća i startapova koja omogućava i trgovanje njihovim udelima. Funderbeam South-East Europe krenuo je s radom 2016. godine, osnovali su ga Zagrebačka berza i Funderbeam Ventures.

  Pivara Medvedgrad jedna je od najuspešnijih kampanja Funderbeama, jer su za desetak dana prikupili više od milion evra, od 292 ulagača iz čak 26 zemalja.

  U svakoj kampanji na Funderbeamu postoji tzv. Vodeći ulagač. Vodeći investitor i sam ulaže u projekat i tako demonstrira poverenje u uspeh kompanije.

  „Osnova cele priče je vodeći ulagač. On daje kredibilitet, sprovodi dubinsko snimanje, s nama dogovora uslove… Funderbeam nam je pomogao da pronađemo vodećeg ulagača i sve je bilo dogovoreno nakon nedelju dana“, kaže Ivan Nauković, jedan od sinova osnivača pivare.

  Funderbeam za potrebe finansiranja investiranja formira tzv. SPV (Special Purpose Vehicle) sa sedištem u Estoniji, koji predstavlja jedinog suvlasnika kompanije, koji nastupa ispred svih ulagača. Razlog su niski troškovi i izostanak birokratskih barijera.

  Minimalno ulaganje za pojedinačnog malog investitora u Medvedgrad iznosilo je 250 evra. Investicije su pristigle iz Belgije, Nemačke, Italije, Danske, Velike Britanije, Estonije, ali i iz udaljenijih zemalja poput Japana, Koreje i Brazila.

  „Svi ulagači ulažu u tu kompaniju u Estoniji, a ona će biti suvlasnik 15 posto Medvedgrada. Mi ćemo imati 85, a oni 15 posto. SPV ima dva direktora koji to koordiniraju. jedan direktor je Ratko Bajakić, a drugi predsednik Funderbeama. Niko nam ne dolazi u firmu, ali Bajakić će imati savjetodavnu ulogu. Dividenda je od 6 do 13 posto od uloženog ili 25 posto od dobiti, u zavisnosti koji iznos je veći. S malo većom dividendom smo ‘kupili’ opciju da u bilo kom trenutku u sledećih pet godina mi otkupimo taj udeo po ceni od 150 posto uloženog“, kaže Nauković.

  Izvor: Index

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE