Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  COP27 doneo istorijsku odluku – osniva se fond za pomoć siromašnim zemljama

  Države učesnice samita COP27, posle iscrpljujućih pregovora u egipatskom Šarm el Šeiku, postigle su dogovor o sporazumu kojim se osniva fonda za pomoć siromašnim zemljama pogođenim klimatskim promenama.

  Sporazum i osnivanje fonda, međutim, ne donosi rešenje u borbi protiv uzroka emisije štetnih gasova, navodi novinska agencija Rojters.

  Posle napetih razgovora u subotu uveče, egipatske vlasti koje organiziju COP27, objavile su završni tekst sporazume i istovremeno pozvale učesnike samita da ga pregledaju i odobre.

  Oni su veoma brzo odobrili odredbu o uspostavljanju fonda za „gubitke i štetu“ kako bi se pomoglo zemljama u razvoju da se izbore sa neposrednim troškovima klimatskih događaja kao što su oluje i poplave.

  Ali je to otvorilo pitanje o mnogim kontroverznim odlukama o finansiranju fonda za sledeću godinu, kada bi „prelazni komitet“ trebalo da iznese preporuke državama koje bi potom bile usvojene na samitu COP28 u novembru 2023.

  Poplave, posledice klimatskih promena

  Posledice klimatskih promena (Pixbay)

  Te preporuke bi trebalo da se odnose na „identifikovanje i proširenje izvora finansiranja“, odnosno koje zemlje treba da uplaćuju novac u novoformirani fond.

  Predstavnici zemalja u razvoju su tokom prethodne dve nedelje, koliko je trajao samit, tražili osnivanje fonda. Posle pauze koju su zatražili predstavnici Švajcarske kako bi pregledali završni tekst, pregovarači nisu izneli nikakve primedbe, rekao je Sameh Šukri, predsedavajući samita COP27.

  Do trenutka kada je dogovor i zvanično postignut, u poznatom egipatskom letovalištu Šarm el Šejku je već svanulo.

  Dvonedeljni samit je bio ispit za države da li su spremne da se bore protiv klimatskih promena. Čak ni rat u Evropi, energetska kriza i inflacija nisu smanjili zainteresovanost javnosti za pitanje klimatskih promena.

  Šta je sa fosilnim gorivima?

  Samit nazvan Afrički COP, trebalo je da istakne činjenicu da se siromašne države suočavaju sa najozbiljnijim posledicama globalnog zagrevanja koje najviše uzrokuju bogate industrijske zemlje.

  Pregovarači iz Evropske unije i drugih zemalja prethodno su saopštili da su zabrinuti zbog pokušaja da se blokiraju mere osmišljene da ojačaju dogovor potignut na samitu COP26 u Glazgovu.

  „Iako ohrabruje napredak postignut po pitanjima odštete, razočaravajuće je što je ove godine samo prepisana odluka iz Glazgova o smanjenju emisija štetnih gasova, a nisu preduzeti novi, važni koraci“, rekla je Ani Desgupta, predsednica neprofitne organizacije World Resources Institute.

  Sporazum u Šarm el Šeiku ne sadrži referencu koju su Indija i neke druge delegacije zahtevale da se postepeno umanjuje upotreba „svih fosilnih goriva“.

  Umesto toga, pozivaju se države da naprave korak ka „postepenom ukidanju nesmanjene energije na ugalj i postepeno ukidanje neefikasne subvencije za fosilna goriva“, kako je dogovoreno na samitu COP26 u Glazgovu.

  Nacrt takođe obuhvata stavku o „niskoj emisije energije“, što je kod nekih izazvalo zabrinutost da otvara vrata sve većoj upotreba prirodnog gasa – fosilnog goriva koje dovodi do emisije ugljen-dioksida i metana.

  Izvor: BBC na srpskom

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE