Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Članica Saveta REM sigurna da je probijen rok za dodelu pete frekvencije

  Članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Judita Popović izjavila je da se, prema njenim nezvaničnim informacijama, odluka o tome ko će moći da emituje televizijski signal u celoj Srbiji, na osnovu konkursa za petu frekvenciju, očekuje u naredne dve sedmice.

  Popović je za Televiziju N1 kazala da na sednici REM nije bilo reči o konkursu za petu nacionalnu frekvenciju i da za sada nema naznaka kada će biti zakazana sednica na kojoj će se o tome odlučivati.

  Ta televizija je podsetila da je predsednica Saveta REM Olivera Zekić rekla da nije probijen rok za odluku o tome ko će dobiti petu frekvenciju, dok je Popović navela da je sigurna da je rok probijen i da je on bio definisan oglasom.

  Dodala je da je rok bio 30 dana od objavljivanja konačne liste kandidata koji su podneli zahtev i da je taj rok istekao 4. decembra.

  Olivera Zekić (screenshot)

  Upitana zašto Savet REM još nije doneo tu odluku iako mu je bilo potrebno manje vremena za prethodne četiri frekvencije, Popović je kazala da, prema njenom mišljenju, nije bilo ni objektivnih ni subjektivnih razloga za kašnjenje.

  „Sve što se dešava u vezi sa dodelom frekvencije samo je posledica konstantnog urušavanja slobode medija. Moje mišljenje je da bih ja politiku označila kao isključivog krivca i odgovornog za ovo stanje u medijima“, kazala je ona.

  Ocenila je da je lako utvrditi da li kandidati za frekvenciju ispunjavaju standarde, ali da, kako je rekla, u situaciji medijske i institucionalne kontrole ne treba očekivati iznenađenja.

  „Mrak“ pokazuje kuda ide medijska scena

  Dodala je da je očigledno da na Savet REM „postoji veliki pritisak i njegova kontrola“. „Ne mogu mediji biti u toj meri kontrolisani ako se ne kontroliše regulator koji bi trebalo po zakonu da kontroliše te medije. A kontrola ne potiče od strane regulatora, već od strane političkog establišmenta“, kazala je Popović.

  Dodala je da sve počinje od izbora članova REM, koji su, kako je dodala, „podložni autocenzuri“.

  Prema njenim rečima, „mrak“, odnosno prekid emitovanje programa televizija N1 i Nova pokazuje kako će to sve izgledati i u kom smeru ide medijska scena Srbije.

  Izrazila je nadu da postoji „još negde zdravog razuma“ i volje da se stvari promene i da se, kako je kazala, omogući da građani dobiju prave informacije.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE