Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Član Udruženja tužilaca o „SLUČAJU MALI“: Tužilaštvo bi moglo da reaguje

  Član Udruženja tužilaca Srbije Predrag Milovanović izjavio je da bi Koruptivno odeljenje Višeg javnog tužilaštva trebalo da bude proaktivno, te da pokrene predistragu o saznanjima do kojih je došao Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara, a koje se tiče dokumenata o 24 stana u Bugarskoj koji su, kako se tvrdi, bili u vlasništvu aktuelnog ministra finansija Siniše Malog.

  Milovanović je agenciji Beta kazao da bi trebalo proveriti sve navode i materijalne dokaze da li u „slučaju Mali“ postoji krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti.

  „Tužilaštvo bi po službenoj dužnosti trebalo da proveri da li ima elemenata krivičnog dela pranja novca ili bilo kog drugog dela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, te na koji način je Siniša Mali došao do tih stanova. Ustav i Zakon o javnom tužalaštvu kažu da tužilac preduzima krivični progon učinilaca krivičnih dela.“

  Tužilaštvo je po zakonu dužno da po službenoj dužnosti proveri navode gde god postoje osnovi za sumnju da je izvršeno bilo koje krivično delo, objasnio je tužilac Milovanović.

  Naglasio je, da i posle medijskih natpisa o učinjenom krivičnom delu, tužilac može i morao bi da se zainteresuje i da proveri te navode.

  „U slučaju Siniše Malog ključna je uloga Uprave za sprečavanje pranja novca i Jedinice za finansijske istrage (JFI) MUP Srbije, koje bi trebalo da, po zahtevu nadležnog tužilaštva, pribavi odlučne dokaze o putevima novca u konkretnom slučaju koji se odnose na transakcije novca za kupovinu 24 stana u Bugarskoj. Međutim, Uprava za sprečavanje pranja novca se nalazi u sklopu Ministarstva finansija kojim rukovodi Siniša Mali, pa je otud upitno da li bi javnost imala poverenje da će ta Uprava obaviti svoj angažman delotvorno“, rekao je Milovanović.

  „Novinari lažu, imam jedan stan, nisam ja Gojko Đilas“

  Dodao je da bi trebalo ukazati na ulogu Agencije za sprečavanje korupcije koja je ovlašćena da podnese krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu protiv svakog funkcionera koji nije prijavio svoju imovinu, a koju je po zakonu bio dužan da prijavi toj Agenciji.

  Tužilac bi eventualno mogao, dodao je Milovanović, da „preskoči“ Upravu za sprečavanje pranja novca i JFI, te da sam putem međunarodne pravne pomoći pribavi dokumenta do kojih su došli međunarodne institucije i novinari.

  Više desetina sadašnjih i bivših državnika i moćnih milijardera povezano je s kompanijama koje koriste poreske oaze, otkrilo je novinarsko istraživanje nazvano „Pandorini papiri“, u kojima su objavljeni dokumentovani tekstovi i o ministru finansija Siniši Malom, odnosno načinu na koji je stekao 24 stana u Bugarskoj.

  Brnabić brani Malog

  Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da „nije istina“ to što pokazuju „Pandorini papiri“, da je Siniša Mali tokom 2012. i 2013. godine kupio 24 stana u Bugarskoj.

  „Dokumenti bez pravnog tumačenja nisu dokaz ničega i nema ničega novog u ovome što je objavljeno, nijedna nova informacija na koju do sada nije odgovoreno i što nije istraženo“, rekla je ona u Palati Srbija.

  Brnabić je kazala da „nije bitno“ šta je političar radio pre nego što je počeo da se bavi javnim državnim poslom.

  „Zanimljivo mi je što se radi o 2012. godini uglavnom, kada (Siniša) Mali nije imao političku funkciju i pričamo o nečemu što je on radio pre nego što je počeo da radi u politici. Važno je da danas nema više nego što je imao pre nego što je počeo da se bavi politkom“, istakla je premijerka.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE