Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  CG: Više pasoša nego stanovnika

  Za poslednjih 11 godina u Crnoj Gori je izdato ukupno 643.479 pasoša, odnosno oko 20.000 više od ukupnog broja stanovnika koji zvanično iznosi 620.000, saopštilo je crnogorsko Ministarstvo unutrašnjih poslova, povodom decenije vizne liberalizacije.

  „Verovatno da je problem u statistici, jer je razlika od 20.000 vrlo velika. Možda je problem i broj ljudi koji živi van Crne Gore, a koji imaju crnogorski pasoš tamo gde mogu imati po dve takve putne isprave. Tu mislim na crnogorsku dijasporu, ljude koji nisu prijavljeni u matičnoj državi, već u onoj u kojoj žive, rade i plaćaju porez“, kaže za Novosti profesor sociologije Srđan Vukadinović.

  Vukadinović dodaje da problem može biti i u popisu stanovništva, jer je prema statističkim podacima u Crnoj Gori više građana nego domaćinstava.

  Od 199 rangiranih zemalja, Crna Gora i njen pasoš se po individualnom indeksu nalazi na 85. mestu i to desetak stepenica ispod države Srbije. Kako se navodi, čak su i neke zemlje Latinske Amerike, poput Kolumbije ili Venecuele bolje rangirane od Crne Gore.

  Na osnovu investiranja u Crnu Goru predviđeno je da do dve hiljade stranih državljana u naredne tri godine stekne crnogorsko državljanstvo, ako ispuni određene kriterijume u smislu minimalne investicije od 100.000 do 450.000 evra, zavisno od regiona i da nisu pravosnažno osuđivani.

  Međutim, u izveštaju Evropske komisije o rizicima programa za državljanstvo i prebivalište stranim investitorima u EU, upozorili su da će Komisija pratiti šeme za investitore u državama kandidatima i potencijalnim kandidatima, u sklopu procesa o pristupanju Uniji.

  O broju privilegovanih koji su dobili crnogorski pasoš nezvanično se pominje brojka od oko 500, a među najvećim delom uspešnim ljudima, nalaze se i oni koji novim državljanstvom pokušavaju da izbegnu suđenja u matičnim zemljama poput bivšeg premijera Tajlanda Taksina Šinavatre.

  Izvor: Politika, Novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE