Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Pao“ najzaštićeniji sistem u Srbiji – elektronski dnevnik?

  Mnogi roditelji, ali i nastavnici, imali su problem prethodnih dana da pristupe elektronskom dnevniku, pišu „Večernje novosti„.

  Tačan uzrok nije poznat, a kako navodi taj list, postojala je sumnja na takozvane DDoS hakerske napade, kojima se simulira preveliki broj ulaza, pa sistem „puca“.

  Kao drugi mogući razlog navodi se da sistem ne može da podrži realno veliki broj ulaza nastavnika koji na kraju polugodišta upisuju ocene i sređuju dokumentaciju.

  „Novosti“ navode da u Ministarstvu prosvete nisu uspeli da dobiju zvanično obrazloženje. Takođe i podsećaju da je, kada je uvođen e-dnevnik, iz Ministarstva rečeno da on ima najviši stepen zaštite podataka, na tri nivoa, te da su šanse za upad u sistem zanemarljive.

  Problema sa unosom ocena bilo je i u Vojvodini, ali su svi učenici škola u pokrajini, koji su od utorka na zimskom raspustu, ocenjeni na kraju prvog polugodišta. To tvrde novosadski prosvetari, ističući da su prošle nedelje imali problema, ali smatraju, kako ističu, da nije reč o hakovanju es-dnevnika, već da je reč o softverskom problemu.

  „Tačno je da smo prošle nedelje imali problema sa unosom podataka, ali smatramo da je do toga došlo jer su hiljade nastavnika istovremeno unosile podatke. Elektronski dnevnici su skoro pet dana ‘brljali’, odnosno bilo je problema sa unošenjem i brisanjem pogrešno unetih podataka, što je stvaralo zbrku i usporavalo rad. Sad je bolje, ali i dalje malo sporije radi“, kazao je direktor jedne novosadske škole.

  On objašnjava da školski administratori pokušavaju da reše probleme, a da tehnička podrška sa višeg nivoa ne stiže uvek potrebnom brzinom. Jovan Vukčević, načelnik Školske uprave Novi Sad, za „Novosti“ je rekao da im se zbog ovog problema nije obratila nijedna škola.

  Školama je navodno prošle nedelje mejlom stigla poruka: „Dragi svi, neko je pokušao upad!“

  Izvor: Večernje novosti

  Foto: Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE