Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Cene toalet-papira u Hrvatskoj drastično skaču, očekuju se i nestašice

  Proizvođači papirne konfekcije u Hrvatskoj, zbog poskupljenja sirovina, materijala za pakovanje i logistike najavljuju više cene svojih proizvoda za 20 do 30 odsto i očekuju nestašicu toalet-papira.

  Hrvatski portali prenose da je „Delt papir“ 25. marta podigao cene za oko 19 odsto, a „Zewa“ za 23 odsto od 1. aprila.

  Navode da proizvođač „Euro Rosa“ podiže cene svojih proizvoda za 24 do 29 odsto od 5. aprila, a „Violeta“ za 15 do 20 odsto od 8. maja.

  Skaču cene toalet- papira i drugih proizvođača

  Iz „Delt papira“ kažu da su, kao i njihovi konkurenti, od avgusta prošle godine podigli cene za gotovo 45 odsto.

  „Razlog je povećanje cena sirovina – celuloze čija je prosečna cena od 900 evra po toni povećana na 1.500 evra. Značajno je poskupeo i materijal za pakovanje, posebno kartonske folije i kutije, kao i logistika. Danas logističari uz redovnu cenu na fakturu za prevoz robe stavljaju posebnu stavku kao dodatak zbog cene dizela“, kaže Krunoslav Kišak, suvlasnik i direktor u ovoj kompaniji.

  Objašnjava da je za takozvano „kuvanje celuloze“ i sam postupak dobijanja papira iz celuloze potrebna velika količina energije i da je tehnologija fabrika papira bazirana na energiji dobijenoj iz gasa.

  Kišak kaže da je početkom rata u Ukrajini poskupljenje u nekim trenucima uzrokovalo zaustavljanje proizvodnje papira u Nemačkoj, Italiji, Španiji i Rumuniji, zbog čega je poremećena ravnoteža ponude i potražnje.

  Isto tako, ističe Kišak, Rusija i Belorusija su imale određeni udeo prodaje na tržištu Evropske unije, sa sirovinom koje trenutno nema.

  „Predstoje nestašice uz još više cene“

  Ako se situacija sa cenom sirovina i gasa ne stabilizuje i nastave se oscilacije, Kišak kaže da predstoji nestašica toalet papira i ostalih sličnih proizvoda, uz još više cene za potrošače.

  Iz drugog hrvatskog proizvođača papirne konfekcije „Euro Rosa“ takođe kažu da su cene porasle zbog ratnog stanja u Ukrajini, cena sirovina, energenata, rada i transporta.

  I iz „Violete“ potvrđuju da su primorani da najave novu korekciju veleprodajnih cena koja će stupiti na snagu 8. maja ove godine.

  Kažu da će korekcija najviše uticati na papirnu konfekciju – toalet-papir i papirne ubruse, gde očekuju poskupljenje između 15 i 20 odsto.

   

  Izvor: BIZLIife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE