Inflacija u evrozoni dostigla REKORDNIH 7,5 % u martu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Inflacija u evrozoni dostigla REKORDNIH 7,5 % u martu

  Godišnja stopa inflacije u evrozoni dostigla je rekordnih 7,5 odsto u martu, saopštila je agencija Evropske unije (EU) za statistiku Eurostat.

  Najviša stopa inflacije u 19 zemalja evrozone od početka vodjenja evidencije 1997. godine pokazuje da rastuće cene energenata, izazvane ruskim napadom na Ukrajinu, povećavaju pritisak na Evropsku centralnu banku da podigne kamatne stope.

  Šta je razlog da inflacija u evrozoni toliko skoči

  Inflacija u evrozoni mesecima unazad obara rekorde. Dosadašnji rekord zabeležen je u februaru, kada je rast maloprodajnih cena iznosio 5,9 odsto u odnosu na isti mesec 2021. godine.

  Skok cena energenata glavni je faktor koji doprinosi rekordnoj inflaciji. Eurostat navodi da su troškovi za energiju porasli 44,7 odsto prošlog meseca.

  Troškovi za hranu, alkohol i duvan porasli su pet odsto, cene robe poput odeće, automobila, kompjutera i knjiga porasle su 3,4 odsto, a cene usluga 2,7 odsto.

  Rast cena stvara probleme kreatorima politike Evropske centralne banke koji drže kamatne stope na niskim nivoima kako bi stimulisali ekonomiju koja se oporavlja od pandemije korona virusa.

  Međugodišnja stopa inflacije u evrozoni porasla je još u januaru na 5,1 posto sa decembarskog nivoa od 5,0 procenata.

  Rekordna januarska stopa inflacije u evrozoni najvećim delom je rezultat skoka cena energenata od gotovo 29 posto u odnosu na isti lanjski mesec, pokazuju podaci evropskog statističkog zavoda.

   

   

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE