Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bregzit

  Cena Bregzita: Britanci na hranu potrošili sedam milijardi evra više

  Od izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, potrošači su za dve godine do kraja 2021. potrošili ukupno gotovo šest milijardi funti (6,9 milijardi evra) više za hranu, pokazalo je istraživanje Univerziteta London School of Economics.

  Kako javlja francuska novinska agencija AFP, među najviše pogođenima su bili siromašniji stanovnici.

  Prema nalazima istraživanja, britanska domaćinstva su zbog Bregzita imala u proseku 210 funti (244,70 evra) veće troškove hrane krajem 2021. nego početkom 2020. godine.

  Cene hrane počele su da rastu već krajem 2019, kada su kompanije očekivani teret većih troškova počele gotovo u potpunosti da prebacuju na potrošače.

  Cene proizvoda su tako u dve godine porasle za šest odsto, a poskupljenja najviše pogađaju siromašniju populaciju jer ljudi s niskim primanjima veći deo zarade troše na hranu, upozoravaju autori studije.

  Roba iz Ujedinjenog Kraljevstva nakon Bregzita ponovo je podvrgnuta inspekcijama i dodatnoj birokratiji pri uvozu iz EU, upozorio je profesor sa Univerziteta u Bristolu i koautor studije Richard Davies.

  Ujedinjeno Kraljevstvo se povuklo s jedinstvenog evropskog tržišta početkom 2021. nakon što su građani glasali za izlazak iz EU na referendumu 2016. godine.

  Britanske vlasti tada su s predstavnicima EU sklopile sporazum o trgovini i saradnji nakon Bregzita, kojim je inače zadržana uglavnom bescarinska trgovina s preostalih 27 članica EU. Uprkos tome, firme su se i dalje suočavale sa značajnim povećanjem troškova, povećanom birokratijom i kašnjenjima na granicama, izvestio je AFP.

  Izvor: Seebiz

  Foto: Pixabay, Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE