Cena auto-gasa dostigla novi rekord od 107 RSD za litar

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  gas gorivo pumpa pixabay

  Cena auto-gasa dostigla novi rekord od 107 RSD za litar

  Cena auto-gasa je nastavila da raste i dostigla na pumpama do sada najvišu cenu od 107 dinara za litar.

  Cena auto-gasa je, usled energetske krize i velikog povećanja cene gasa na berzama, prvi put u decembru prošle godine probila psihološku granicu od 100 dinara i dostigla 102 dinara za litar.

  Cena se još istog meseca vratila na nešto ispod 100 dinara, ali je od početka ove godine nastavila da raste i krajem marta ponovo dostigla 102 dinara.

  Auto-gas (tečni naftni gas TNG) nastaje kao proizvod prerade prirodnog gasa, gasnog kondenzata i sirove nafte.

  Gorivo, pumpa (Pixabay)

  U Udruženju za TNG su ranije rekli da je rast cene posledica više faktora, a pre svega poskupljenja prirodnog gasa i nafte, kao i ukrajinske krize.

  Izvoz TNG-a iz Rusije u Istočnu Evropu je poremećen od početka rata u Ukrajini, a i pre ukrajinske krize zbog nerentabilnog poslovanja tokom pandemije zatvorene su pojedine rafinerije u Evropi, pa je zbog smanjenja prerade nafte došlo i do pada proizvodnje TNG-a.

  Prema podacima iz Udruženja, smanjuje broj korisnika auto-gasa, pošto je njegovo korišćenje za vozače opravdano kada cena TNG ne prelazi oko 50 odsto cene benzina, pošto treba uračunati i troškove konverzije motora, povećanu potrošnju za pet do 20 odsto po pređenom kilometru, zamenu filtera i periodični trošak atesta za opremu.

  Pumpa, automobili (BIZLife)

  Gasprom redovno isporučuje gas

  Ruski „Gasprom“ nastavlja da redovno isporučuje ruski gas za tranzit u Evropu preko teritorije Ukrajine, rekao je novinarima zvanični predstavnik holdinga Sergej Kuprijanov nedavno.

  Gasprom isporučuje ruski gas za tranzit preko teritorije Ukrajine u redovnom režimu, u skladu sa prijavama evropskih potrošača – 108,3 miliona kubnih metara“, rekao je Kuprijanov početkom aprila.

  Ovaj obim generalno odgovara isporukama po dugoročnim zahtevima za tranzit gasa kroz Ukrajinu (oko 109,5 miliona kubnih metara dnevno), naveo je on. Juče su prijave iznosile 108,4 miliona kubnih metara.

  Istovremeno, mediji prenose da se EU suočava sa drastičnim porastom cena energenata i mogućnošću prestanka uvoza ruskog gasa.

  Srbija nastavlja da se snabdeva preko Jadranskog naftovoda

  Izvor: Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE