Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Čekam mišljenje pravnog tima o zakonima o eksproprijaciji i referendumu“

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, odgovarajući na pitanje da li će potpisati zakone o referendumu i eksproprijaciji, da nema pravo da parlamentu vraća nešto što mu se ne sviđa, već samo ono što nije u skladu sa Ustavom.

  Rekao je i da u naredna dva dana očekuje mišljenje svog pravnog tima o zakonima koji su prethodnih dana izazvali oštre proteste dela javnosti u Srbiji.

  „Našao bih zamerke oko Zakona o referendumu, a ovaj Zakon o eksproprijaciji, ponukani su inače bili pričom o stadionu i izgradnji infrastrukture Surčin – Novi Beograd. Time su se ljudi bavili, veze nema ni sa kakvim Rio Tintom. Imao bih primedbe da sam video Zakon o referendumu i narodnoj incijativi, i oko broja potpisa i oko svega drugog, ali to nije zakon protivustavan. Ja nemam pravo da vraćam nešto što mi se ne sviđa. Ja po Ustavu Repbulike Srbije imam pravo da vratim ukoliko smatram da nije u skladu sa Ustavom“, kazao je Vučić za TV Pink, odgovarajući na pitanje da li će potpisati zakone o eksproprijaciji i referendumu.

  Predsednik je najavio i da će mu njegov pravni tim sutra ili prekosutra dostaviti mišljenje o tim zakonima.

  „U svakom slučaju uvek dobijem za svaki zakon koji se potpisuje, mišljenje pravnog tima, sam pogledam i onda donosim odluku o tome“, rekao je Vučić.

  Usvajanje zakona o eksprorpijaciji i referendumu izazvalo je prethodnih dana oštre proteste dela javnosti u Srbiji, a juče su zbog toga organizovane blokade saobraćajnica i mostova u nekoliko gradova u Srbiji.

  Danas je i Advokatska komora Srbije pozvala predsednika države da razmotri primedbe Komore i ne proglasi Zakon o eksproprijaciji, odnosno da odbije da potpiše ukaz izmena i dopuna tog zakona.

  Zakon o eksproprijaciji nije zbog Rio Tinta već stadiona

  Vučić je ocenio da protesti protiv zakona o eksproprijaciji i referenduma nemaju nikakve veze sa kompanijom Rio Tintom, i naveo da su u Vladi za izmene Zakona o eksproproijaciji bili „ponukani“ pričom o Nacionalnom stadionu i izgradnjom neophodne infrastrukture od Novog Beograda do Surčina.

  Rekao je da su jučerašnji protesti i blokade organizovni suprotono zakonu, a da njihovi organizatori znaju da država nije donela nikavu odluku u vezi sa radom kompanije Rio Tinto.

  Naveo je da oni koji su organizovali proteste, a u koje je ubrojao organizaciju „Kreni promeni“, Zajedno za Srbiju, Ekološki ustanak i pokret Ne davimo Beograd žele da preuzmu primat u opoziciji od, kako je naveo “ Marinike Tepić i drugih“.

  „Zakon o referendumu donet na insistiranje EU“

  Vučić je rekao da je Zakon o referendumu donet na insistiranje EU i Venecijanske komisije.

  Prema njegovim rečima, najgore je kada oni koji se zaklinju u prava i EU ništa ne znaju i ništa ne pročitaju.

  „Ovo nema nikakve veze ni sa kakvim Rio Tintom, niti ga je moguće primenjivati na ovaj način“, rekao je on.

  Vučić je naveo i da „organizatori protesta krše elementarno pravo slobode kretanja“, te da su oni „zaprečili put bagerima, buldožerima, kamionima…“

  Naveo je i da ih policija pušta da to rade svaki dan, te naglasio da oni koji blokiraju puteve i ulice, to rade protiv zakona i Ustava.

  „Doći ću u Gornje Nedeljice, Krupanj“

  Vučić je izrazio spremnost da razgovara sa svima koji su iskreno zabrinuti za ekološke probleme kao i da ode u Krupanj, Gornje Nedeljice ili u bilo koje drugo mesto.

  Rekao je i da će doći u bilo koje od tih mesta kako bi razgovarao sa ljudima, te naveo da građane, u vezi sa kompanijom Rio Tinto iz opozicije „lažu zbog izbora“.

  „Od Rio Tinta nismo dobili nikakvu studiju izvodljivosti“

  Vučić je naveo i da vlast od Rio Tinta nije dobila nikakvu studiju o izvodljivosti i da nije ni mogla da joj da bilo kakvu dozvolu.

  „Suština je u tome da mi hoćemo da razgovaramo ali ne sa onima koji kažu u da ćemo da plivamo Savom i Dunavom, da će sve da nas stpaju u logore …“, rekao je on.

  Naveo je i da premijerka Ana Brnabić nije političke protivnike nazvala fašistima već da oni to svakodnevno govore za članove SNS i njega lično.

  Pozvao je opoziciju da izađe na izbore i da ga pobedi.

  „Hajde! Uradite to, ali recite šta je smisao svega, svih protesta? Da zaustavite nešto što ne postoji (u vezi sa Rio Tintom)“, zapitao je on.

   

  Izvor: N1, Beta

  Foto: Beta/Miloš Miškov

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE