Čak se i praznična kupovina seli na mobilne telefone

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Čak se i praznična kupovina seli na mobilne telefone

  Mobilni telefoni su u Evropi već uobičajeno sredstvo plaćanja – 80 odsto Evropljana koristi svoje mobilne telefone za plaćanje, a 41 odsto ih koristi čak i češće ili čak svakodnevno, rezultati su pan-evropskog istraživanja u kome je učestvovalo više od 18.000 ispitanika.

  Istraživanje je organizovala kompanija Mastercard a sprovela ga je kompanija za istraživanje tržišta Innofact.

  Četiri od deset Evropljana kupuje mobilnim telefonom bar jednom nedeljno

  Značajan je broj čestih korisnika mobilne kupovine u Evropi: na primer, u Velikoj Britaniji i Nemačkoj gotovo polovina ispitanika kupuje mobilnim telefonom jednom nedeljno ili češće (po 47 odsto), dok je u Evropi taj procenat 39 odsto. Uopšteno govoreći, mobilna kupovina čini četvrtinu ukupne trgovine (24 odsto), prema podacima dobijenim od 18.000 ispitanika. 

  Čak se i praznična kupovina seli na mobilne telefone

  Gotovo tri četvrtine (72 odsto) ispitanika planira da koristi svoje mobilne telefone pri prazničnoj kupovini. Većina voli da poklone kupuje od kuće sa sofe (82 odsto) ili iz kreveta (25 odsto).

  Ljudi takođe koriste prednosti mobilnih plaćanja kao što su brzina i jednostavnost korišćenja i koriste pauze tokom dana da obave brzi božićni šoping: značajan broj poklona se kupi dok korisnik čeka na javni prevoz (19odsto), dok je na poslu (18odsto), ili tokom pauze za ručak (9odsto).

  Kada su ispitanici birali svoja tri najdraža termina za prazničnu kupovinu, većina Evropljana je navela radne dane, a ne vikende. Najpopularnije vreme (49 odsto) je veće tokom radnog dana (17-21h). Ipak, veliki broj božićnih poklona se kupuje radnim danima od 12-17h (42odsto) i od 9-12h (31odsto). 

  Brzina i jednostavnost su ključni za mobilnu kupovinu

  Evropljani ističu različite razloge zašto vole da kupuju telefonima: najčešće su to brzina (44 odsto), kupovina samo jednim klikom (33 odsto), jednostavnija navigacija (30 odsto) i veća sigurnost (14 odsto). Ispitanici u UK (22 odsto), Irskoj (21 odsto), Španiji i Francuskoj (20 odsto) smatraju veću sigurnost ključnim razlogom za kupovinu telefonom, dok ispitanici u Poljskoj (63 odsto), Nemačkoj (59 odsto) i Švajcarskoj (56 odsto) najviše vrednuju brzinu.

  Odeća i modni dodaci su najpopularniji artikli

  Više od pola Evropljana (54 odsto) već su kupovali odeću putem mobilnih uređaja, a u Nemačkoj je ta brojka čak 68 odsto. Elektronski uređaji su na drugom mestu sa 40 odsto. Kod nekih stavki kao što je karte za javni prevoz, postoje velike razlike među tržištima: gotovo pola Švajcaraca kupuje karte za javni prevoz telefonom (48odsto), dok je ta brojka u Rusiji tek 17 odsto. Što se tiče parkinga, 44 odsto Šveđana ga plaća mobilni telefonom, dok je taj broj u Nemačkoj samo 12 odsto.

  Većina Evropljana koristi više od jedne aplikacije za kupovinu

  S obzirom na obim i raznolikost opcija za mobilni šoping, ne treba da čudi podatak da je 75odsto Evropljana koristilo mobilne aplikacije za kupovinu u prethodnih 12 meseci. Većina njih (64odsto) koristi od dve do pet aplikacija, a 20 odsto čak šest ili više.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  Piše: T. K.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE