Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Čak ni čistačice ne peru vozila: Radnici u Švedskoj BOJKOTUJU Teslu

  Švedski poštari ne isporučuju nove tablice za automobile Tesla, neki lučki radnici ne istovaruju te automobile, mehaničari lokalne podružnice Tesle ne servisiraju vozila…

  Spor između sindikata i Tesle se zaoštrava. Oko 130 mehaničara u Teslinoj podružnici u Švedskoj stupilo je u štrajk 27. oktobra jer kompanija nije priznala njihov sindikat IF Metall, navodi CNN.

  Sindikalni bunt se 7. studenog proširio na lučke radnike u četiri najveće luke u Švedskoj, koji su počeli zaustavljati isporuke Tesle. Do tada su sedmično stizale i do tri pošiljke ovih automobila, ali od tada više nijedna.

  Pre dva dana 50 zaposlenih u Hydro Extrusions prestalo je da proizvodi komponente za Teslu. Kako javlja Rojters, akciji solidarnosti pridružuju se i mnoge druge profesije, poput čistačica koje više ne žele da čiste Tesle.

  IF Metall je najveći industrijski sindikat u Švedskoj. Želi da Tesla počne pregovore o kolektivnom ugovoru sa 130 mehaničara. Predstavnik sindikata Veli-Pekka Saikkala rekao je za Rojters da su spremni na pooštravanje i da će istrajati.

  „Ova borba je izuzetno važna. Toliko je važna da ne možemo popustiti. Važna je za nas i za celo tržište rada u Švedskoj“, izjavio je.

  „U Švedskoj nemamo minimalnu platu i nemamo zakonodavstvo koje definiše kada možete, a kada ne možete raditi. Imamo zaštitu pri zapošljavanju, ali osim toga, cela regulacija tržišta rada dolazi od kolektivnih ugovora“, dodao je.

  Ako Ilon Mask uspe da spreči sindikalno udruživanje 130 mehaničara, tada bi se ceo model zaštite kolektivnog pregovaranja mogao srušiti, istakao je Saikkala.

  Švedska ima jak sindikalni pokret, čak 90 odsto radne snage obuhvaćeno je kolektivnim ugovorima.

  Hydro Extrusions nudi proizvode od aluminijuma i prodaje ih Teslinoj fabrici u Nemačkoj. Zaustavljanje isporuka moglo bi izazvati probleme u kompletnoj proizvodnji, na šta sindikat računa, nadajući se da će se Tesla vratiti za pregovarački sto.

  Mask: Ovo je ludo

  Tesla nije komentarisao Rojtersovu priču. Ali, insistira na stavu da ne pregovara o kolektivnim ugovorima. Tvrdi da njeni zaposlenici imaju iste ili bolje uslove od onih koje traži IF Metall.

  Elon Musk je poznat po svom javnom protivljenju sindikatima. Kratko je odgovorio na zaveru putem platforme X: „Ovo je ludo.“

  Eventualni uspeh sindikata IF Metall mogao bi da podstakne slične inicijative drugde gde Tesla posluje. Sindikalne inicijative u SAD i Nemačkoj do sada su bile neuspešne.

  Tesla ima ogromnu fabriku automobila i baterija u Nemačkoj, u blizini Berlina, i želi da joj poveća kapacitet na milion vozila godišnje. To bi bila najveća fabrika automobila u Evropi, veća čak i od Folksvagenove lokacije u Volfzburgu.

  Izvor: Seebiz

  Foto: unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE