Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  C&A u stečajnom postupku

  Privredni sud pokrenuo je prethodni stečajni postupak i odredio meru obezbeđenja kako bi se sprečile promene na imovini dužnika C&A Moda RS koji za carine i PDV trenutno duguje 596 miliona dinara, navodi se u rešenju objavljenom na internet stranici tog suda.

  Za privremenog stečajnog upravnika imenovana je Marijana Čitaković, a određena je i zabrana plaćanja sa računa, kao i zabrana raspolaganja imovinom, te sprovođenje izvršenja prema imovini C&A Moda RS od strane poverilaca.

  Od te kompanije, koja je sama predložila sopstveni stečaj zbog preteće nesposobnosti plaćanja, sud je zatražio da predujmi troškove pokretanja stečajnog postupka sa 600.000 dinara, jer će u suprotnom postupak biti obustavljen.

  Sud je naložio Agenciji za privredne registre da ove mere upiše i objavi, a Narodnoj banci da o meri zabrane plaćanja obavesti poslovne banke.

  Ročište na kome će se raspravljati o postojanju stečajnog razloga sud je zakazao za 14. juli.

  Posle optužbi za ŠVERC oglasio se i C&A: Žrtve smo PREVARE

  U obrazloženju odluke suda navodi se da je ta firma od 2013. godine imala odobrenje za pojednostavljeni carinski postupak što je joj je omogućilo da ubrza poslovanje i znatno umanji troškove.

  Kao svog carinskog zastupnika angažovala je firmu New Log (raniji naziv Quehenberger Logistic SRB) koja je radila sve uvozne poslove.

  Uprava carine je u oktobru 2021. godine započela proveru tačnosti i potpunosti podataka za period od 2014. do tada. Uručeno je 63 rešenja kojima se C&A Moda RS kao solidarni dužnik svog carinskog zastupnika, obavezuje da isplati ukupno 721,9 miliona dinara.

  Tržni centar

  Tržni centar (Pixabay)

  Carina je navela da je od toga, 327,5 miliona na ime carina i 394,3 miliona na ime poreza na dodatu vrednost bez pripadajućih kamata.

  Sud konstatuje da je u stečaj prvo otišao Quehenberger, a sada je stečaj inicirao i C&A Moda RS.

  Nešto duga do sada je plaćeno i naplaćeno, ali iznos od 596,7 miliona dinara još uvek nije, a pri tom se očekuje da taj iznos bude uvećan za kamate.

  Kompanija C&A Srbija, deo holandskog brenda robnih kuća za odeću, proglasila je insolventnost i pokrenula stečajni postupak.

  Izvor: RTS, Tanjug

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE