Bugarska ODUSTAJE od RUSKOG gasa, razmatra alternativu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bugarska ODUSTAJE od RUSKOG gasa, razmatra alternativu

  Bugarska neće obnoviti ugovor o snabdevanju prirodnim gasom sa ruskim Gaspromom zbog situacije u Ukrajini i razmotriće alternativne isporuke.

  Kako su naveo u subotu zamenik premijera Bugarske Asen Vasiljev, razmotriće i budući zajednički ugovor sa Evropskom unijom kako bi izbegla nedostatak ovog energenta.

  Ugovor ističe krajem godine

  Ova balkanska zemlja dobija skoro sav gas kroz desetogodišnji ugovor sa Gaspromom koji ističe krajem 2022. godine.

  Godinama je odlagala projekte diverzifikacije svojih izvora, uključujući vezu gasovoda sa susednom Grčkom i proširenje jedinstvenog skladišta gasa u zemlji. Vlada Bugarske nastoji da ubrza oba projekta zbog straha da bi rat u Ukrajini mogao izazvati veći poremećaj, piše Bloomberg.

  “Nema šanse da se razgovara”

  “U ovoj situaciji nema šanse da se razgovara sa Gaspromom”, rekao je Vasiljev nacionalnom radiju BNR.

  Razgovarali smo i sa Grčkom i sa Turskom da iskoristimo postojeću infrastrukturu za snabdevanje LNG-om i povećamo isporuke iz Azerbejdžana, sa kojim zemlja ima ugovor”, rekao je Vasiljev.

  Vlada se nada da će zajednički mehanizam Evropske unije o snabdevanju funkcionisati do kraja leta, što će omogućiti ovom bloku da pregovara po boljim cenama, rekao je on.

  Rat u Ukrajini je već primorao EU da redefiniše svoju energetsku politiku i traži brže smanjenje zavisnosti od Rusije, njenog najvećeg snabdevača energijom. Evropska komisija je prošle nedelje iznela plan za zamenu dobavljača skoro dve trećine uvoza ruskog gasa ove godine i nastoji da postepeno ukine zavisnost od svih fosilnih goriva iz Moskve do 2027.

   

  Izvor: Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE