Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novac, Srbija

  DRI: Manje od 10% gradova i opština ostvarilo planirane prihode budžeta

  U Srbiji je od 2019. do 2021. godine manje od 10 odsto gradova i opština ostvarilo planirani iznos prihoda i budžet, zbog čega u proseku godišnje nije ostvareno 32 milijarde dinara, objavila je danas Državna revizorska institucija (DRI).

  U tom periodu rashodi i izdaci gradova i opština realizovani s manje od 80 odsto u odnosu na planirani budžet. Rashodi i izdaci budžeta gradova i opština za 2021. godinu izvršeni su u iznosu koji je za 65 milijardi dinara manji od odobrenih stavki, navodi se u izveštaju DRI o reviziji svrsishodnosti poslovanja „Uticaj pripreme odluke o budžetu jedinica lokalnesamouprave na efikasno i efektivno korišćenje budžetskih sredstava“.

  Državni revizori su utvrdili da su odstupanja ostvarenog i realizovanog budžeta lokalnih samoprava u odnosu na planirane iznose nastala zbog planiranja prihoda i primanja u iznosima koji ne odgovaraju stvarnim mogućnostima za njihovo ostvarenje i izostanka ili nedovoljnog razmatranja podataka o statusu projekata i usaglašenosti planiranog obima aktivnosti sa stvarnim mogućnostima za njihovu realizaciju.

  Novac, budžet

  Novac, budžet (Pixabay)

   

  „Obim i kvalitet raspoloživih podataka o očekivanim i ostvarenim učincima ne prikazuje adekvatno kakve učinke treba postići u odnosu na planirana sredstva i period na koji se budžet odnosi, niti pružaju adekvatne informacije o efektima koji su postignuti realizacijom budžeta“, navodi se u izveštaju DRI.

  Istaknuto je da je uspostavljeni sistem praćenja i kontrole, koji sprovodi Ministarstvo finansija, efikasan u otkrivanju neusaglašenosti donetih odluka o budžetu, ali mere koje se preduzimaju samo delimično obezbeđuju otklanjanje otkrivenih neusaglašenosti, što uvećava i rizik od njihovog ponavljanja.

  DRI je ulazala da je za efiksnije i efektivnije korišćenje sredstava budžeta lokalnih samouprava potrebno obezbediti blagovremeno sprovođenje postupka pripreme budžeta, usklađenost planiranog obima sredstava i očekivanih učinaka aktivnosti sa stvarnim mogućnostima njihove realizacije i unaprediti praćenje i izveštavanje o efektima koji su postignuti.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE